Ponedeljak, 20.06.2022.

12:29

Vučić: Odlučiću

Upitan hoće li ići na samit EU u Briselu 23. juna, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je dobio poziv.

Izvor: B92, Tanjug

Vučić: Odlučiću
Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, još nije odlučio da li će na taj samit ići, a pre donošenja odluke razgovaraće s liderima zemalja Otvorenog Balkana, kao i sa članovima Vlade Srbije.

"Želim da se konsultujem sa Vladom, ali i ljudima iz Otvorenog Balkana, pa da donesem odluku da li ćemo ići u Brisel i kakav ćemo stav zauzeti", kazao je on.

Govoreći o sutrašnjem nastavku dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou u Briselu, rekao je da se nada bar nekom dogovoru, ali da ga zanima i šta će biti u četvrtak, 23. juna na Samitu u Briselu, jer će na osnovu tog sastanka moći da se zaključi kakva će biti arhitektura Evrope.

Na pitanje novinara šta očekuje od sutrašnjeg dijaloga u Briselu, Vučić je odgovorio da očekuje da to bude u redu, osim ako, kaže, druga strana "ponovo nešto ne izmisli".

"Nadam se da možemo neki dogovor da postignemo, jer bi to bio prvi dogovor oko nekih elementarnih stvari, što bi bilo važno", rekao je Vučić. Istakao je, da ga, veoma zanima šta će biti u četvrtak, na Samitu EU i lidera Zapadnog Balkana, jer će na osnovu toga, kaže, moći da se zaključi kakva će biti arhitektura Evropa.

Vučić je napomenuo da će to biti možda i najvažniji i najzanimljiviji dan u poslednjih 10 godina na evropskom nivou. “Jer ćemo posle toga videti kakva je arhitektura Evrope, da razumemo šta nam sledi i da bolje razumemo svoje mesto, ne potcenjujući i ne precenjujući ni nas ni njih", rekao je Vučić.

Upitan da prokomentariše pisanje medija o tome ko će biti premijer, Vučić nije želeo da otkriva ko će biti mandatar.

"Jedan kaže da će da bude Goran Vesić, drugi kažu Siniša Mali. Ne budite lenji kad obelodanim ko će biti mandatar, da se vratite unazad da vidite šta su sve pisali", rekao je on.

Navala specijalnih izalsanika

Upitan o "navali specijalnih izalsanika", predsednik Srbije je rekao da se plaši da što je veća "poplava" specijalnih izaslanika za Zapadni Balkan, da je sve manje validnih i dobrih predloga za nas.

"Valjda svi pokazuju preveliku brigu, a ponekad mi se čini - mnogo babica, kilava deca. Videćemo", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li ga zabrinjava "poplava" specijalnih predstavnika za Zapadni Balkan, a posle spekulacija da bi i Francuska mogla da imenuje svog specijalnog izaslanika.

Kako je rekao, važno je da se razgovara na domaćoj političkoj sceni u Srbiji, u parlamentu, čim se formira, sa predstavnicima vlade, kao i sa zemljama u okruženju, kako bi se videlo kakav naš stav treba da bude prema svemu. Naše je, kaže, da razgovaramo sa svima, da poštujemo sve, ali Srbija, poručuje, ima svoju politiku, planove, program i tako će se postupati u budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: