Ponedeljak, 15.08.2022.

16:40

Doneta odluka: Vojska se povlači

Francuska je saopštila danas da su svi njeni vojnici koji su se borili protiv islamista u Maliju od 2013. napustili tu zemlju.

Izvor: Novosti

Doneta odluka: Vojska se povlači
EPA-EFE/STUART BROCK

Oni odlaze posle odluke o povlačenju koja je doneta u februaru zbog pogoršanja odnosa Pariza i Bamaka.

Francuska i njeni vojni saveznici objavili su u to vreme da će, posle skoro deset godina provedenih u Maliju, preći u Niger.

"Od jutros je premeštanje završeno odlaskom poslednjih francuskih vojnika iz Malija i Operacije Barkane", saopšteno je iz Jelisejske palate i dodaje se da Francuska "ostaje angažovana u Sahelu, Gvinejskom zalivu i regionu jezera Čad sa svim svojim partnerima koji su posvećeni stabilnosti i borbi protiv terorizma".

Vojni udari u Maliju, Čadu i Burkini Faso oslabili su savezništva Francuske u njenim bivšim kolonijama, a istovremeno ojačali džihadiste, koji sada kontrolišu velike teritorije. Istovremeno su ove zemlje postale otvorenije za uticaj Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: