Sreda, 10.11.2021.

12:41

"Iran pretnja za opstanak Izraela"

Najviši izraelski bezbednosni zvaničnici pripremaju se za mogućnost oružanog sukoba sa najvećim neprijateljem Iranom i njegovim saveznicima.

Izvor: Beta

EPA-EFE/ ATEF SAFADI

Načelnik Generalštaba Izraela general pukovnik Aviv Kohavi rekao je da izraelska vojska "ubrzava operativne planove i spremnost da se bavi Iranom i nuklearnom vojnom pretnjom".

Izrael smatra Iran egzistencijalnom pretnjom i upozorio je da će delovati vojnom silom ako je potrebno da spreči Iran da razvije nuklearno oružje.

"Ako će teroristički režim nabaviti nuklearno oružje mi moramo delovati", rekao je u oktobru ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid.

Iran tvrdi da nuklearni program razvija samo u miroljubive svrhe.

Teheran se sprema za obnovu nuklearnih pregovora sa velikim silama ovog meseca, pošto je sporazum o ograničenju iranskog nuklearnog programa iz 2015. propao posle povlačenja SAD tri godine kasnije.

"Vojska je nastavila da deluje protiv naših neprijatelja u tajnim operacijama i misijama tokom protekle godine", rekao je Kohavi obraćajući se poslanicima na sastanku parlamentarnog odbora za spoljne poslove i odbranu u utorak.

On je to izjavio posle niza udara iz vazduha na susednu Siriju koji se pripisuju Izraelu.

Ta zemlja je izvela stotine napada na vojne mete povezane s Iranom u Siriji u protekloj deceniji, ali retko preuzima odgovornost za takve operacije.

Izraelski lideri kažu da je prisustvo Irana na severnoj granici Izraela crvena linija i izraelska vojska napada isporuke oružja namenjene libanskom proiranskom ekstremističkom Hezbolahu i postrojenja povezana s Iranom u Siriji.

Tokom posete fabrici odbrambene industrije u gradu Šlomi kraj granice Libana ministar odbrane Izraela Beni Ganc je rekao da Izrael "radi sve vreme da spreči rat izvođenjem operacija, upućivanjem poruka i sprečavanjem (vojnog ) jačanja".

"Mi ćemo biti spremni da izvedemo operacije koje ranije nisu viđene sa sredstvima koja nam nisu bila na raspolaganju u prošlosti i nanećemo štetu srcu terorizma i njegovim sposobnostima", rekao je Ganc objašnjavajući šta će se dogoditi u slučaju rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Evropa gori: Srbija je sledeća

Početak juna doneo je prvi toplotni talas istočnom Mediteranu i vrela vazdušna masa zahvatila je Grčku, Tursku, Kipar. Od danas se ova vrela vazdušna masa kreće i prema našem području.

12:43

6.6.2024.

1 d

Podeli: