Sreda, 06.01.2021.

19:32

Vakcinacija ne ide željenim tempom: Rekordan broj hospitalizovanih i mrtvih u SAD

Juče je najviše Amerikanaca smešteno na bolničko lečenje zbog kovida 19 od početka pandemije, a takođe ih je umrlo rekordno mnogo u jednom danu.

Izvor: Tanjug

Vakcinacija ne ide željenim tempom: Rekordan broj hospitalizovanih i mrtvih u SAD
Depositphotos/SSilver

Broj hospitalizovanih pacijenata dostigao je rekordna 130.834 kasno juče, prema podacima koje je dobio Rojters od Univerziteta “Džon Hopkins“, dok su 3.684 prijavljena smrtna slučaja drugi najveći pojedinačni broj u pandemiji u jednom danu, prenosi agencija.

S obzirom na to da se danas očekuje da će ukupni slučajevi kovida 19 premašiti granicu od 21 miliona, veliki je pritisak na državne i lokalne zvaničnike da ubrzaju distribuciju dve odobrene vakcine, proizvođača Fajzer i Biontek i Moderne.

Neke države su angažovale dodatna sredstva za ubrzanje procesa vakcinacije. Guverner Severne Karoline Roi Kuper u utorak je mobilisao državnu Nacionalnu gardu da "pruži podršku lokalnim zdravstvenim radnicima" za bržu distribuciju vakcina protiv koronavirusa.

Još tri miliona doza dve vakcine poslato je američkim državama u utorak, rekao je u izjavi vršilac dužnosti ministra odbrane Kristofer Miler,,čime se došlo do ukupnog broja od više od 19 miliona distribuiranih doza za 21 dan.

Obe odobrene vakcine zahtevaju dve doze u razmaku od tri ili četiri nedelje, a američka vlada razmatra mogućnost da se doza Modernine vakcine prepolovi, kako bi oslobodile zalihe za još vakcinacija.

Ali naučnici iz Nacionalnog instituta za zdravlje i kompanije Moderna rekli su da bi trebalo još dva meseca istraživanja da se utvrdi da li bi prepolovljene doze bile efikasne, navodi agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

20 h

Podeli: