Utorak, 05.12.2023.

11:21

Sad je jasno, prelazimo crvenu liniju; Sledi nam "savršena oluja"

Sastanak klimatske konferencije UN COP28 bio je prilično sumoran jer su naučnici objavili da je jasno da svet neće ispoštovati cilj postavljen u Parizu 2015.

Izvor: Jutarnji list

Sad je jasno, prelazimo crvenu liniju; Sledi nam
Foto: Profimedia

Reč je o magičnih 1,5 stepeni, odnosno da se globalno zagrevanje zadrži do tog nivoa, jer više ništa neće biti isto ako ga pređemo.

Naučnici su u Dubaiju predstavili godišnji izveštaj o glavnim naučnim zaključcima u prošloj godini, koji su uradili Future Earth and Earth League i World Climate Research Programme, koji inače od 2017. svake godine predstavljaju izveštaj na konferenciji članica UN-ove okvirne konvencije o promeni klime (UNFCCC).

A glavni ovogodišnji zaključak je da postaje jasno da će svet preći "crvenu liniju" i zagrejati se za više od 1,5 Celzijusovih stepeni.

Sada je “minimalizacija magnitude i trajanja prelaska te granice ključna", poručili su naučnici, koji dodaju da je hitno potrebno da se smanji korišćenje fosilnih goriva.

Takođe, navode i da su potrebne velike političke mere, ističući da metoda oslanjanja na prirodne “usisivače” ugljen-dioksida nisu pouzdane. Šume i močvare mogle bi, kako se svet bude zagrevao, gubiti efikasnost u upijanju ugljen-dioksida, zbog čega će to zagađenje ostajati u atmosferi.
Tanjug/AP Photo/Joshua A. Bickel
Naučnici su okupljenima govorili i o ubrzanom topljenju glečera, ali i o tome da će sve veći problem predstavljati tzv. združeni događaji kada se više nepovoljnih elemenata stapa u "savršenu oluju".

U izveštaju se zatim govori o povezanosti klimatskih promena i gubitka bioraznolikosti, ulozi prehrambenih sistema u smanjenju emisija, kao i o tome kako će deo svetskog stanovništva biti "imobilizovan" zbog globalnih promena te neće moći da pobegne od posledica.

Ipak, najalarmantnija je, kako prenosi Jutarnji list, prva tačka – ona da svetske ekonomije nisu uspele da ograniče rast globalnih temperatura.

Prema nedavnim studijama, do ambisa ćemo doći za šest godina, odnosno do kraja decenije. Međutim, nije svejedno koliko će se granica preći i koliko će dugo trajati "život u crvenom".

Jasno je da će se svet suočiti s ekstremnim vremenskim fenomenima, problemima s hranom i zdravstvenim krizama koje će doneti "novo vreme".

"Javna je tajna već sada da ćemo teško uspeti da se zaustavimo na toj ivici", rekao je Niko Vunderling, naučnik na Postdamskom institutu za istraživanje klime u Nemačkoj, jedan od autora izveštaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

21 h

Podeli: