Četvrtak, 04.04.2019.

15:17

Alžirci smenili predsednika i ne staju: "Tri B" da odu sa vlasti

Alžirski demonstranti, koji su smenili predsednika Abdelaziza Butefliku, najavljuju nove proteste, kojima će zahtevati smenu drugih ključnih figura sa vlasti.

Izvor: Tanjug

Alžirci smenili predsednika i ne staju:
Foto: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

AP je preneo da demonstranti za sutradan planiraju nove proteste, na kojima će izraziti nezadovoljstvo ljudima koji vode vladu, parlament i ustavni sud.

Oni traže smenu, kako kažu "tri B", odnosno premijera Nuredina Bedua, predsednika Ustavnog saveta Tajeba Belaiza, i predsednika gornjeg doma parlamenta Abdelkadera Bensalaha.

Kako se navodi demonstranti još uvek nisu izašli sa planom za vođenje države i stručnjaci upozoravaju da bi ostavka ovih ključnih figura izazvala nesigurnost i gubitak političke kontrole u zemlji.

Milioni Alžiraca protestovali su širom zemlje svake nedelje, zahtevajući da Buteflika podnese ostavku zajedno sa svojim kadrom lojalista.

Predsednik koji ima 83 godine retko se pojavljuje u javnosti, jer je 2013. doživeo moždani udar.

On je prvobitno proglasio svoju kandidaturu za peti mandat, a zatim se povukao i odložio izbore kao odgovor na masovne proteste.

Buteflika je u utorak uveče dao ostavku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

19 h

Podeli: