"O vakcinisanju ne preko interneta"

Najveći problem za vakcinisanje dece je informisanje na internetu, ističu Dragana Soćanin iz udruženja Roditelj i Berislav Vekić iz Ministarstva zdravlja.

Izvor: B92

Petak, 03.04.2015.

21:09

Default images

„Prema podacima koje imamo procenat kod prve vakcinacije je na 89 posto, što je zabrinjavajuće. To je niže od svetskih standarda, od standarda koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija. Da bismo imali kolektivnu imunizaciju moramo imati procenat uspešnosti od 95 do 97 posto“, istakao je Berislav Vekić u Duelu B92.

Prema njegovim rečima to je tako jer na društvenim mrežama postoji jak antivakcionalni lobi.

„Mi moramo stručno, na medicinskim postulatima da dokažemo da je neohodno i važno očuvati visok procenat vakcinisanosti naše dece“, istakao je Vekić .

Međutim, Dragana Soćanin ističe da se problem ne može posmatrati jednostrano. Prema njenim rečima postoje roditelji koji su već doneli stav i koji pitaju samo koje će biti sankcije ako se njihovo dete ne vakciniše.

„Oni već imaju završen stav, ali tu su i roditelji čije dete ne može da se vakciniše zato što se tako izlaže dodatnom riziku. Glavni problem je u tome što pedijatri nemaju dovoljno kapaciteta, pa se roditelji informišu na društvenim mrežama“, navodi Soćanin.

Pritom, kako kaže, na društvenim mrežama u ovom trenutku, a i u poslednjih nekoliko godina, postoji mnogo više informacija koje su protiv nego za vakcinaciju.

„Ono što mi možemo da posavetujemo roditelje je da se vrate kod svog pedijatra i da od njega traže dodatno vreme i infromacije“, ističe Dragana Soćanin.

Na pitanje da li to znači da je medicinska struka zakazala u dugotrajnom edukovanju ukoliko roditelji nemaju potpune informacije i sa jedne i sa druge strane, Berislav Vekić ističe da pedijatri rade svoj posao profesionalno i adekvatno informišu roditelje kada je reč o vakcinaciji.

„Glavni razlog ekspanzije je neusaglašen odnos dva zakona. To su zakon o zaštiti prava pacijenata i zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti“, ističe Vekić i dodaje da postoji zakonska obaveza da se sprvede vakcinacija i imunizacija.

Dragana Soćanin se usaglasila sa time da pedijatri rade svoj posao najbolje što mogu, ali je pritom istakla da postoji i velika opterećenost.

„Ako se roditelji već informišu na internetu, onda hajde da damo informacije o vakcinisanju na internetu. Pritom bi trebalo štampati letke i druge načine infmormisanja ljudi koji bi pedijatri davali roditeljima da saznaju više informacija“, navodi Soćanin.

Na pitanje zašto je nauka kompromitovana Vekić ističe da se sve bazira na nauci i da bez nauke nema ni imunizacije, ni adekvatne zaštite od bolesti.

„Da se nismo zaštitili od velikih boginja pola populacije Srbije bi nestalo“, ističe Vekić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: