Dinamika odluka ne zavisi od posade

Helikopter jeste bio jedan od najboljih letelica, posada jeste bila iskusna, ali se mora uzeti u obzir i donošenje inicijalne odluke, kaže Petar Vojinović.

Izvor: B92

Subota, 14.03.2015.

16:51

Default images

"Pored nepovoljnih uslova, imali smo stresnu situaciju kada je u toku spašavanje jednog života. Helikopter jeste bio opremljen, posada je bila obučena, međutim, pitanje je da li su oni ovo izvodili i u realnosti, ali i cela dinamika donošenja odluke da se poleti možda ne zavisi od njih", rekao je vazduhoplovni novinar Petar Vojinović gostujući u vestima B92.

Vojinović kaže da samo poletanje spasilačke posade nije bio problem, ali da je deo od Raške do Beograda možda najsporniji prilikom donošenja odluke o sletanju i napominje da cela dinamika donošenja odluka ne zavisi samo od posade već i od organa koji su to procenili.

"Ono što smo i na konferenciji mogli da saznamo je da je problem bio da se spasilačka misija završi. Koliko smo čili posada je nekoliko puta menjala pravac prilikom pokušaja sletanja na aerodrom. Ukoliko let nije moguće bezbedno dovršiiti ne bi trebalo da se dovodi u pitanje bezbednost posade, bilo čiji život da je u pitanju“, naveo je Vojinović.

Govoreći o smanjenoj vertikalnoj vidljivosti Vojinović je rekao da moramo vreme leta uzeti u obzir. "Nekoliko aviona je prebačeno na Temišvar, ali nismo sigurni da li se to desilo baš u trenutku kada je helikopter trebalo da sleti“, istakao je Vojnović i dodao da je vidljivost bila smanjena između 20 i 90 metara.

Kako ističe, reč je o instrumentalnom sletanju.

"Dakle, sletanje je bilo pod kontrolom kontrole leta koja ga je navodila kako da sleće. U trećem pokušaju se nešto dogodilo“, rekao je Vojinović.

Prema njegovim rečim, šta se dogodilo još se ne zna, istraga će pokazati svoje, ima spekulacija, ali svaka nesreća ima više faktora.

"Poput toga, tako i svaki let ima nekoliko odluka. Takve odluke nikada ne treba da daje neko kome to nije profesionalan dužnost", zaključio je Vojinović.

Vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je za N1 da je helikopter je veoma osetljiva platforma ograničena kada su u pitanju noćni let i let u teškim uslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

132 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: