Mali i Vesić reformišu upravu grada

Siniša Mali i Goran Vesić rade na reformi uprave Beograda, a cilj nova organizacije je povećanje prihoda grada, piše “Danas”.

Izvor: Danas

Četvrtak, 10.04.2014.

21:21

Default images

Siniša Mali, predsednik Privremenog organa Beograda i jedan od kandidata za novog gradonačelnika, i Goran Vesić, sekretar tog organa, zajedno sa sekretarima sekretarijata i zamenikom načelnika uprave Nenadom Todorovićem, rade na predlogu sveobuhvatne reforme gradske uprave, saznaje “Danas” iz izvora u Privremenom organu.

Kada model reforme bude završen novi saziv Skupštine grada pristupiće promeni Statuta i Odluke o gradskoj upravi, kako bi model bio sproveden. Za sada, kako kažu sagovornici lista “Danas”, sve je u radnoj verziji, postoji više alternativa i rade se simulacije prihoda po svakoj od njih, te se ne može sa sigurnošću reći koliko i kako će gradska uprava biti smanjena, odnosno reformisana u cilju racionalizacije i povećanja efikasnosti.

Prema rečima izvora lista “Danas”, istovremeno se priprema i predlog za Vladu Srbije, koji će obuhvatiti predloge izmena zakona kojima bi trebalo da se omogući efikasnije funkcionisanje gradske uprave i obezbede novi izvori prihoda.

Sagovornici lista “Danas” ističu da novi izvori prihoda ”ne znače povećanje dažbina već preraspodelu postojećih sa Republikom“. Oni navode da je skoro usaglašena izmena Odluke o postupanju sa nepokretnostima u javnoj svojini Grada, na osnovu koje će Grad da prodaje investitorima građevinsko zemljište umesto što ga sada daje u zakup na 99 godina, što odavno radi Republika, a predviđeno je Zakonom o javnoj svojini.

Kako objašnjavaju, Grad će moći da kupuje građevinsko zemljište, ali i da prodaje stanove koje ima u svojoj svojini, a prodavaće se i poslovni prostor u vlasništvu Grada i gradskih opština.

Istovremeno se sa sekretarijatima i preduzećima priprema Nacrt odluke o budžetu Beograda za 2014. godinu, koja će se naći pred odbornicima novog saziva Skupštine grada već u maju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: