400 žandarma primljeno bez provere

Komandant Žandarmerije Milenko Božović kaže da je od 2.900 pripadnika Žandarmerije čak 400 primljeno bez selektivne obuke. Od 23 žandarma oduzeto oružje.

Izvor: Blic

Sreda, 04.12.2013.

00:55

Default images

Ta obuka, navodi Božović, podrazumeva bezbednosnu proveru, psihološke testove i testove fizičke izdržljivosti i prilagodljivosti.

Božović, koji je letos posle dvostrukog ubistva koje je počinio žandarm iz Kraljeva nasledio generala Bratislava Dikića u intervjuu za "Blic" kaže da je od trenutka kada je preuzeo jedinicu Sektoru unutrašnje kontrole (SUK) poslao izveštaje za 15 sumnjivih slučajeva kriminalnog ponašanja pripadnika jedinice.

On navodi da ima žandarma koji imaju krivični dosije, i to nije mali broj, ali je manji broj onih koji su osuđeni.

"Da bi pripadnik Žandarmerije dobio otkaz, mora da bude osuđen na zatvorsku kaznu veću od šest meseci", objašnjava Božović.

On navodi i da je svestan da je sada sva odgovornost za ponašanje žandarma na njemu, ali tvrdi i da su svi problemi koji postoje u jedinici nasleđeni i stvarani godinama.

"Zato je sprovedeno vanredno psihološko testiranje svih pripadnika jedinice. Svi sumnjivi pojedinici posle toga su bili upućeni na ciljani lekarski pregled. Rezultat toga je da je na osnovu izveštaja lekara službeno oružje oduzeto od 23 žandarma, da su pokrenuti postupci da im se oduzme i privatno oružje, kao i da se premeste na druge poslove", objasnio je Božović.

On navodi da je o svim saznanjima o nezakonitom ponašanju pripadnika jedinice obavestio SUK i nadležne uprave.

"Očekujem da će usvajanje nove sistematizacije s novom organizacijom rada i novim kadrovskim rešenjima doprineti sređivanju stanja. Sređivanje stanja u Žandarmeriji je proces koji ne može da se reši za tri meseca, on je počeo i očekujem podršku kabineta direktora i ministra policije", rekao je Božović.

On kaže i da je predložio izmene Zakona o policiji koje se odnose na radni odnos i disciplinski postupak.

"Tražio sam i da se pravilnikom utvrde opšti i posebni uslovi za prijem i premeštaj u Žandarmeriju, kao i da te uslove definišu lekari i psiholozi", kaže Božović.

U niškom odredu, nakon sagledavanja stanja zbog svih vanrednih događaja, među kojima je i ubistvo koje je počinio žandarm Aleksandar Raičić, Direkciji policije predložiću određene kadrovske izmene, kao i da se utvrdi odgovornost za stanje u jedinici, navodi Božović.

Na pitanje šta je sa pripadnicima Žandarmerije protiv kojih se vodi istraga za najteža krivična dela, Božović podvlači da ne može da daje objašnjenja, jer istrage u tim slučajevima nisu završene.

"Žandarmi niškog odreda koji su pod istragom SUK i dalje su u jedinici, jer još nisu procesuirani, zbog toga ja o njihovoj krivici ne mogu da govorim", kaže Božović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: