Studenti napustili zgradu Rektorata

Grupa studenata Univerziteta u Beogradu koja je, tražeći besplatno obrazovanje, upala u zgradu Rektorata i tu provela noć, napustila je zgradu UB.

Izvor: Beta, Blic

Petak, 17.05.2013.

07:19

Default images

Stotinak sudenata koji su juče "okupirali" Rektorata izneli su svoje zahteve protiv najavljenog povećanja školarina, ukidanja ispitnog roka i povećanja kvota za upis na budžet, a potom su napustili zgradu.

Oni, međutim, najavljuju da će nastaviti protest šetnjom u četvrtak 23. maja od podne od Rekorata do Ministarstva prosvete u Nemanjinoj.

Studenti ne očekuju da im svi zahtevi budu ispunjeni, ali da za početak žele samo da se zaustavi povećanje školarina, zadrži broj ispitnih rokova i poveća broj upisa na budžet.

Zahtevi se dalje odnose i na ukidanje mogućnosti fakultetima da samostalno formiraju visinu školarina, a u krajnjem ishodu i uvođenje besplatnog obrazovanja za sve.

Oni navode i da se niko od dekana, iz Rektorata i Ministarstva nije oglasio povodom njihovih zahteva, a na protestnu šetnju zakazanu za četvrtak pozvali su sve studente i građane da im se pridruže kako bi "skrenuli pažnju na lošu situaciju u obrazovanju i potrebu da se nešto promeni".

Rektorat: Neprimereno ponašanje

Rektorski kolegijum Univerziteta u Beogradu ocenio je da je upad grupe studenata u prostorije Rektorata u suprotnosti sa akademskim načinom ponašanja i da se u toj instituciji ne rešavaju pitanja koja su pokrenuli nezadovoljni studenti.

Kako se navodi u saopštenju, takav istup grupe studenata je neprihvatljiv, posebno ako se ima u vidu da postoje "otvoreni načini komunikacije studenata i akademske uprave".

"Izabrani studentski predstavnici učestvuju u radu svih tela na fakultetima i Univerzitetu. Rektorski kolegijum se nada da će se i novonastala situacija rešiti u duhu demokratskih tradicija Univerziteta", navodi se u saopštenju.

Povodom zahteva studenata, Kolegijum je naveo da Rektorat nije mesto, niti institucija u kojoj se rešava pitanje "besplatnog obrazovanja".

"Podsećamo da trenutno na Univerzitetu u Beogradu, na osnovnim i integrisanim studijama, studira 61.494 studenta, od čega je 35.629 finansirano iz budžeta, oko 58 odsto. Redovan akademski status održava se uspehom u školovanju, a uvek ostaje otvorena mogućnost prelaska sa statusa samofinansirajućeg na budžetskog studenta", navodi se u saopštenju.

Studenti su se juče okupili u sali osam na prvom spratu Rektorata, a na terasi te prostorije su istakli transparente "Znanje nije roba" i "Studenti svih fakulteta ujedinite se".

Kako je Tanjugu rekao prorektor Univerziteta u Beogradu Miodrag Popović, incidenata juče nije bilo. "Imaju prilično nejasne zahteve, a jedan od njih je besplatno školovanje", rekao je Popović i naveo da rukovodstvo Rektorata za sada neće zvati policiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: