Uhapšen Zvonko Veselinović

Kraljevačka policija lišila je slobode i odredila zadržavanje do 48 sati braći Zvonku Veselinoviću (31) i Žarku Veselinoviću (26) iz Zvečana.

Izvor: B92

Utorak, 20.12.2011.

18:19

Default images

U saopštenju iz Policijske uprave Kraljevo se navodi da je Zvonko Veselinović lišen slobode zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Žarko Veselinović je lišen slobode, kako je navedeno, "zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem".

Osumnjičeni će u zakonskom roku, uz krivične prijave, biti sporovedeni istražnim sudijama nadležnih sudova, navedeno je u policijskom saopštenju.

Kako je B92 prethodno javio, Zonko Veselinović uhapšen je na teritoriji Kopaonika. U trenutku kada je policija zaustavila njegov automobil, pored brata Žarka, u vozilu su se nalazile još dve osobe.

Tanjugu je u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju rečeno da srpska policija nema nadležnost da vodi istrage za događaje koji su se desili na teritoriji Kosova, kao i da je o hapšenju Veselinovića obavešten specijalni tužilac za organizovani kriminal.

Portparol Kfora Uve Novicki je izjavio da je zadovoljan hapšenjem braće Veselinović. "Mogu jedino reći da smo mi u Kforu zadovoljni. Dalje ne želimo da komentarišemo, jer se ne radi o slučaju u nadležnosti Kfora", dodao je Novicki.

Podsetimo, B92 je već nekoliko puta izveštavao da se Veselinović na Kosovu bavio švercom, da je bio na platnom spisku Pošte Kosova, a nedavno je komandant Kfora Erhard Drevs izjavio da iza nasilja protiv vojnika Kfora i paljenja barikada stoje Zvonko Veselinović i njegov brat, kao i da Kfor ima snimke koji to dokazuju.

Sam Veselinović ponudio se pravosudnim organima Srbije odmah nakon što je njegovo ime procurilo sa sednice skupštinskog Odbora za bezbednost, na kojoj su ga predstavnici službi bezbednosti imenovali kao čoveka koji je predvodio lokalne Srbe u sukobu sa Kforom na Jarinju 27. septembra.

"Ja ću doći gde god da treba, pojaviću se i odgovaraću za nešto, ako sam kriv“, kazao je tada Veselinović.

U međuvremenu se o njemu pisalo kao o čoveku koji je odgovoran za paljenje prelaza Jarinje, kriminalcu, šverceru naftnih derivata, Arkanu iz Kosovske Mitrovice i čoveku mutnih poslova sa kosovskim Albancima. Veselinović je i to demantovao, tvrdeći da nikada ni za šta nije osuđen.

Zvonka Veselinovića je komandant Kfora Erhard Drevs pre nedelju dana označio kao glavnog organizatora nereda na prelazima Jarinje i Jagnjenica.

Prema informacijama koje su objavili pojedini mediji, Veselinović se na Kosovu bavio švercom nafte, bio je na platnom spisku kosovske vlade, a u međuvremenu je Euleks protiv njega pokrenuo istragu zbog organizaovanja nereda na Jarinju i Jagnjenici.

Ko je Zvonko Veselinović?

Godinama unazad Veselinović se u medijima pominje kao kontroverzni bisnismen sa severa Kosova i prema tim izveštajima on navodno nikada nije osuđivan, a hapšen je najmanje u pet navrata.

Tokom 1999. navodno je hapšen zbog organizovanog krijumčarenja automobila. U junu 2003. uhapšen je u Novom Pazaru sa više od 3 kilograma heroina. Nema medijskih izveštaja da je slučaj završio na sudu. U aprilu 2004. uhapšen je u Kosovskoj Mitrovici zbog sumnje da je ubio Slavišu Maksimovića. Mediji su pisali da su neki ljudi iz Mitrovice protestovali zbog toga što su Srbi prebačeni u albanski zatvor. U novembru 2005. u Kosovskoj Mitrovici je ga zbog krađe automobila hapsi UN policija. U toku 2006. navodno je hapšen zbog šverca robe iz Srbije. Prištinski mediji tada su pisali da je Veselinović saradnik srpskog DB-a.

Za Zvonka Veselinovića prvi put se čulo u septembru 2000. godine, kada je Vojislav Koštunica lider DSS-a a kandidat DOS-a za predsednika SR Jugoslavije boravio u Kosovskoj Mitrovici, piše Press.

Koštunicu su na predizbornom mitingu 15. septembra gađale voćem i povrćem pristalice Slobodana Miloševića. Kako piše Press, Veselinović je tada zaštitio Koštunicu od Miloševićevih simpatizera, zbog čega su ga kasnije dovodili u vezu sa predstavnicima DSS-a na severu Kosova.

Prema pisanju Pressa, Veselinovića su kasnije dovodili u vezu sa Tomislavom Nikolićem, liderom naprednjaka. Mnogi su tada prepričavali da je upravo Veselinović sačekao Nikolića na Jarinju i dovezao ga u severni deo Mitrovice, uoči ponovljenih lokalnih izbora koji su održani 30. maja prošle godine.

Veselinović živi u strogom centru Kosovske Mitrovice, oženjen je i otac dvoje maloletne dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

144 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: