Rusija: Opasno ponašanje Prištine

Planovi vlasti kosovskih Albanaca na severu Kosova su veoma opasni i "daleko od demokratskih", izjavio stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.09.2011.

12:11

Default images

Čurkin je upozorio da njihove izjave o spremnosti da primene silu svedoče da "oni dobro shvataju šta rade i da to može dovesti do sukoba i razvoja krize u tom regionu".

On je istakao da je delegacija Srbije uputila pismo predsedniku Saveta bezbednosti UN sa molbom za sazivanje vanredne sednice i da Rusija podržava taj zahtev.

Čurkin je u intervjuu za ruski satelitski TV kanal "Raša tudej" naveo da očekuje da će sednica biti održana danas "kako bi se predupredio dramatičan i opasan razvoj događaja na Kosovu".

"Vlasti kosovskih Albanaca najavile su nameru da, u suštini, zauzmu severno Kosovo silom", kaže Čurkin i dodaje da se Priština poziva na carinske dogovore sa Beogradom, ali takođe izražava spremnost da primeni silu kako bi sprovela plan o dovođenju kosovskih carinika na prelaze na administrativnoj liniji.

Čurkin je kao još jedan uznemirujući element naveo i to što "sve snage, stacionirane tamo radi podrške miru, izgleda podržavaju taj veoma opasan plan vlasti kosovskih Albanaca".

"Drugi veoma uznemirujući element u ovoj situaciji je međunarodno prisustvo, koje je tamo da čuva mir. Oni izgleda sarađuju sa ovim veoma opasnim planom kosovskih vlasti", rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN.

Čurkin je, kako prenosi "Raša tudej" na svojoj internet-stranici, rekao da će hitan sastanak biti provera kako će SB UN da reaguje na realno stanje stvari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: