Stefanović nije pušten na Kosovo

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović i ministar za KiM Goran Bogdanović stigli su na Jarinje ali im vojnici Kfora nisu dozvolili da pređu prelaz.

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2011.

18:33

Default images

Stefanović za B92 kaže da će pokušati da nađu rešenje i uđu na Kosovo, jer to od njih traže građani.

On kaže da su im vojnici Kfora objasnili da imaju naređenje da na prelazu Jarinje ne puštaju visoke zvaničnike iz Srbije koji se prethodno nisu najavili i dobili odobrenje vlasti u Prištini. Nije međutim, kako kaže, jasno od koga imaju to naređenje.

Bogdanović i Stefenović su se na punktu Jarinje zadržali dvadesetak minuta, nakon čega su otišli u pravcu Raške.

Borko Stefanović je za B92 rekao da je tokom vožnje ka Kosovu uspeo sa nemačkim generalom, šefom Kfora Erhardom Bilerom da dogovori otvaranje administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Nepuštanje da uđu na Kosovo, kako je naglasio, utiče na dalje pregovore, jer je teško da se dogovara, ako ne može da se pređe.

Stefanović je dodao da želi u ponedeljak da razgovara sa posrednikom EU Robertom Kuperom.

Odluka o otvaranju prelaza je, kako je naveo, pozitivan korak, koji je napravljen dobrom voljom i promišljenošću generala Bilera da izađe u susret građanima.

Ministar Goran Bogdanović za B92 najavio je da će vlada u ponedeljak uputiti pomoć stanovništvu severa Kosova.

On je najavio da će biti poslat medicinski materijal i hrana, te izrazio uverenje da će ta pošiljka moći da uđe na Kosovo, pošto se radi o humanitarnoj pošiljci.

Bogdanović i Stefanović bi trebalo da nastave razgovore sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom o stanju na severu Kosova. Ranije je portparol Kfora Hans Diter Vihter je rekao je istakao da postoje jasna pravila za političke zvaničnike iz Beograda za posete Kosovu. On je objasnio da politički zvaničnici moraju poštovati pravila i podneti zahtev Euleksu.

RTK javila da Bogdanoviću i Stefanoviću nije dozvoljeno da uđu na Kosovo iako su pokušali da iskoriste oba prelaza, i Brnjak i Jarinje.

Prema navodima te televizije, razlog za to je "činjenica da ni jedan ni drugi nisu tražili dozvolu za ulazak na Kosovo bez koje ih vojnici Kfora nisu pustili".

Prvobitno je bilo javljeno da je Bogdanoviću kao građaninu Kosova dozvoljen ulazak ali je na kraju saopšteno da ni njemu nije dozvoljen ulazak na Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: