Kosorova i Tadić o slučaju Purda

O slučaju Tihomira Purde razgovore bi trebalo da vode ministarstva pravde Srbije i Hrvatske, složili su se Boris Tadić i Jadranka Kosor.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.01.2011.

19:32

Default images

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor razgovarala je telefonom sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem o rešavanju slučaja hrvatskog veterana Tihomira Purde.

Zajednički stav je da o tom slučaju, kao i o ostalim, razgovore nastave ministri pravde dveju zemalja, saopšteno je iz hrvatske vlade.

Uvažavajući načelo transparentnosti, predsednik Tadić i premijerka Kosor složili su se da hrvatski ministar pravde i ministarka pravde Srbije, usklade stvarne popise lica protiv kojih je započet bilo kakav postupak, navodi se u saopštenju iz kabineta premijerke Kosor.

Hrvatski mediji prenose i saopštenje iz kabineta predsednika Srbije Tadića, u kome se ističe da je do razgovora došlo na podsticaj hrvatske premijerke.

Hrvatski državljanin Tihomir Purda uhapšen je u BiH na graničnom prelazu Županja-Orašje 5. januara ove godine, na osnovu poternice pravosuđa Srbije koja ga tereti za ratne zločine.

Purda je prebačen u istražni zatvor u Sarajevu, gde mu je određen pritvor. A prema saznanjima B92, u sredu će se u Zagrebu sastati predstavnici ministarstava pravde i tužilaštva Srbije i Hrvatske, i jedna od tema će biti slučaj Tihomira Purde.

"Na sastanku će biti razmotrena sva otvorena pitanja, a tema će biti i slučaj Purde. Razgovaraćemo i o daljem intenziviranju saradnje između dva ministarstva, između ostalog i u pogledu utvrđivanja predmeta u kojim su raspisane poternice", rekla je ministarka pravde Srbije Snežana Malović.

Ona je rekla i da postoji spremnost obe strane da svi problemi budu rešeni u što kraćem roku i istakla da "nije bitno gde će se suditi i čije će pravosuđe procesuirati okrivljene, već je nužno da niko ne prođe nekažnjeno za počinjeni zločin".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: