Bugarska ubrzava autoput ka Srbiji

Autoput od Sofije do granice sa Srbijom trebalo bi da bude završen pre nego što Srbija izgradi svoj deo autoputa, naredio je bugarski premijer Bojko Borisov.

Izvor: B92

Petak, 30.07.2010.

18:39

Default images

Sofijski list "Dnevnik" objavio je danas tekst pod naslovom "Bugarska će se takmičiti sa Srbijom - ko će prvi izgraditi autoput do Kalotine".

U tekstu se navodi da je Borisov naređenje da se ubrzaju radovi na autoputu izdao na sastanku sa predstavnicima pet ministarstava, agencije za puteve i opštinama preko kojih će proći buduća magistrala.

Za udarnu izgradnju formirana je radna grupa u koju ulaze zamenici ministara regionalnog razvoja, transporta, životne sredine, poljoprivrede, predsednik Upravnog odbora državne agencije "Putna infrastruktura" Božidar Jotov, načelnici okruga Sofija i Sofijske oblasti, Danail Kirilov i Krasimir Živkov, glavni aritekta Petar Dikov, kao i predsednici opština Slivnica i Dragoman.

Oni treba da pripreme plan izgradnje, koji treba da bude završen do kraja septembra.

"Zajedno sa deonicom od Sofije do Kalotine (tako se zove granični prelaz na bugarskoj strani, a na srpskoj "Gradina") će se graditi i zaobilaznica oko Sofije. Ukupna vrednost izgradnje procenjena je na oko 380 miliona evra", izjavio je glavni arhitekta Sofije Petar Dikov.

Prema njegovim rečima sredstva će biti ozbezbeđena od Evropske unije, iz operativnog programa "Transport".

"Ubedili smo Evropsku komisiju u neophodnost da evropskim sredstvima finansira ove projekte", naglasio je Božidar Jotov.

Prema njegovim rečima, gvozdeni argument bio je da severnom sporom tangentom oko Sofije prolaze tri evropska koridora - 4,8 i 10.

"Druga takva deonica u Evropi ne postoji, ili bar mi ne znamo da postoji", naglasio je Jotov.

Prema rečima glavnog sofijskog arhitetke Petra Dikova, projekat će biti podeljen u tri dela - jedan je deonica od Kalotine do Sofije (49 kilometara), drugi je zapadna zaobilaznica oko Sofije - od magistrale "Ljuljin" do severne spore tangente (9,6 kilometara) i treća je severna spora tangenta (16,5 kilometara).

Izgradnja će proteći u tri faze u zavisnosti od spremnosti pojedinih deonica.

"Za deonicu od Sofije do granice sa Srbijom već je pripremljena tehnička dokumentacija još 1993. godine. Izgradnja može početi veoma brzo", naglasio je Dikov.

Prema njegovim rečima, za ostale trase postoje samo idejni projekti, pri čemu su karte još iz vremena Todora Živkova, zbog čega će i priprema oduzeti dosta vremena.

Dikov je naglasio da izgradnja treba da bude završena do septembra 2014. godine.

Autoput od Sofije do granice sa Srbijom neće prolaziti preko graničnog prelaza "Kalotina - Gradina", već sa strane.

"Iskustva kazuju da, dok izgradimo magistralu, Srbija će već biti deo Evropske unije i neće nam biti potreban granični prelaz", naglasio je Dikov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: