“Dajmler“ podmićivao u Srbiji?

Nemački proizvođač automobila "Dajmler" priznao je da je podmićivao službenike u 22 države, među njima i u Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 24.03.2010.

18:20

Default images

"Dajmler", koji su američki istražni organi osumnjičili da je davao mito između 1998. i 2008. godine je pred američkim sudom priznao da je potkupljivao u 22 države, među njima i u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, piše danas slovenački list "Finance".

Zbog toga je "Dajmler" pristao da plati 185 miliona dolara kazne, čime je zaustavio dalji sudski progon od američkog ministarstva pravosuđa i američke komisije za trgovanje.

Prema priznanju, "Dajmler" je za potkupljivanje državnih službenika dao stotine isplata vrednih više desetina miliona evra, čime je prihod tog preduzeća povećan za bar 37,5 miliona evra.

Jedan od najupadljivijih primera potkupljivanja od strane "Dajmlera" bilo je poklanjanje blindiranog “mercedesa”, vrednog 300 000 evra službeniku u Turkmenistanu, kao i potkupljivanje iračkih zvaničnika koji su od novca programa "Nafta za hranu" kupovali "Dajmlerove" automobile.

Potkupljivanje su priznale nemačka i ruska podružnica "Dajmlera", dok su matično preduzeće i kineska filijala pristali na to da tokom naredne dve godine ne potkupljuju, odnosno da se ponašaju prema pravilima određenim američkim zakonima.

Detalji o "Dajmlerovim" potkupljivanjima u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori još nisu poznati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: