Sastali se Buš, Gorbačov i Kol

U Berlinu su se okupila trojica ključnih aktera pada Berlinskog zida - Mihail Gorbačov, Džordž Buš i Helmut Kol.

Izvor: B92

Subota, 31.10.2009.

18:58

Default images

Nekoliko dana pred obeležavanje dve decenije od pada Berlinskog zida,''očevi nemačkog jedinstva'', kako ih naziva nemački list ''Bild'', bivši kancelar Helmut Kol, nekadašnji ruski predsednik Mihail Gorbačov i bivši američki predsednik Džordž Buš ponovo su se sreli.

9. novembra obeležava se 20 godina od pada Berlinskog zida, događaja koji je promenio tok evropske istorije.

Nemački list "Bild" organizovao je nesvakidašnji sastanak i danas u Berlinu okupio trojicu ključnih aktera tog događaja, bivše predsednike Rusije i Amerike, Mihaila Gorbačova i Džordža Buša starijeg, kao i nekadašnjeg nemačkog kancelara Helmuta Kola.

Domaćin skupa bio je nemački predsednik Horst Keler.

"Ova trojica državnika su svetionici za svoje narode, oni su iskusili Drugi svetski rat i njegove posledice, ali ih rat nije onesposobio, nego je izoštrio njihovu volju da zaštite mir i teže slobodi i pravdi", ocenio je Keler.

Džordž Buš stariji, koji je istorijska dešavanja posmatrao iz ovalnog kabineta, kaže da je to za njega bio emotivan trenutak.

Gorbačov tvrdi da je znao da će, kad-tad, doći do ujedinjenja Nemačke i podseća da mu je NATO obećao da se neće pomeriti ni pedalj prema istoku.

Helmut Kol, poznatiji kao 'kancelar ujedinitelj,' vest o padu Berlinskog zida čuo dok je bio u poseti Poljskoj.

Kol, kada misli na nemačko jedinstvo, kaže, oseća zahvalnost i radost što je uopšte mogao to da doživi i u tome učestvuje i što je, ''a to se često zaboravlja, sve postignuto bez prolivanja krvi''.

Berlinski zid, simbol Hladnog rata i Gvozdene zavese, delio je Nemačku gotovo tri decenije.

Danas se njegov pad slavi. Očekuje se da će brojnim manifestacijama u nemačkoj prestonici prisustvovati nekoliko desetina hiljada ljudi.

U Berlinu će se 9. novembra okupiti brojni državnici, među kojima i predstavnici sila pobednica Drugog svetskog rata - Rusije, Amerike, Francuske i Velike Britanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: