Ovča: Rumuni protestuju zbog Roma

Predstavnici rumunske nacionalne manjine u Ovči najavili su masovnije proteste zbog najavljenog raseljavanja Roma u to naselje.

Izvor: B92

Sreda, 24.09.2008.

17:42

Default images

Građani Ovče tvrde da u tom naselju živi jedina rumunska zajednica na teritoriji Beograda koja ima status starosedelaca, zbog čega bi naseljavanjem Roma bili asimilovani. Planirano je da u Ovču bude premešteno oko 5.000 Roma iz tzv. karton sitija, nehigijenskog naselja ispod mosta Gazela u Beogradu.

Meštani Ovče organiozovali su i odbor za sprečavanje izgradnje ovog objekta, a ovog puta se naseljavanju Roma suprotstavljaju odredbama Ustava.

Uprkos upozorenju gradskih vlasti da neće pod pritiskom građana Ovče promeniti odluku o naseljavanju romskih porodica, žitelji tog dela Beograda ne odustaju od pokušaja da se tome suprotstave.

Njihov poslednji argument je da je rumunska nacionalna manjina iz Ovče jedina manjina na teritoriji Beograda koja živi organizovano i u skladu sa svojom tradicijom i običajima.

Pozivajući se na svoja ustavna prava, član Organizacionog odbora Jon Bogdan kaže da je za rumunsku manjinu neprihvatljivo preseljenje Roma jer žele da sačuvaju osobenosti svoje kulture.

"Ustav Republike Srbije reguliše prava pripadnika nacionalnih manjina. Ovom prilikom bih skrenuo pažnju na član 78, koji se odnosi na zabranu nasilne asimilacije, a koji glasi: zabranjeno je preduzimanje mera koje bi proizvele veštačko menjanje nacionalnog sastava stanovništva na područjima gde oni žive tradicionalno i u značajnom broju", naveo je on.

Predsednik organizacionog odbora za sprečavanje izgradnje nehigijenskog naselja u Ovči Trajan Boljancu kaže da ni pod kojim uslovima neće dozvoliti izgradnju ovakvog objekta.

"U Ovči, Borči, na levoj obali Dunava ne dolazi u obzir nikakvo naselje socijalno ugroženih. Resocijalizaciju neka obave na Novom Beogradu, na Senjaku, na Dedinju, ali ne u jedinoj rumunskoj sredini na teritoriji grada Beograda", kaže on.

Đurica Šipoš iz organizacionog odbora objašnjava da se preseljenje planira na lokaciji površine oko 50.000 kvadrata, koja pri tom nema elementarne uslove da na njoj živi veliki broj ljudi.

On dodaje da se naseljavanjem Roma u Ovču problem samo prebacuje sa jedne na drugu lokaciju, a da bi se rešavanju stambenog pitanja Roma moralo pristupiti mnogo ozbiljnije.

Podsećajući da su stanovnici Ovče tražili hitan sastanak sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom, kopredsednik organizacionog odbora Igor Tričković rekao je, na konferenciji za novinare, "da ih on toga nije udostojio".

Komentarišući Đilasovu izjavu da ''niko neće moći da koči razvoj Beograda'' , on je gradonačelniku poručio da ''niko, pa ni on ne sme da krši Ustav''.

Prema urbanističkom projektu, u Ovči treba da bude izgrađeno maksimalno 400 stanova, od kojih će 130 biti za raseljavanje porodica Roma koji žive ispod "Gazele", dok će preostalih 270 stanova biti namenjeno za socijalno stanovanje.

Stanovi će ostati u vlasništvu grada, a domaćinstva će sklapati ugovore na pet godina i plaćati subvencionisanu stanarinu. Kuće za raseljavanje prvih 130 porodica trebalo bi da budu montažne, od drveta, i velike po 52 kvadratna metra, dok će preostalih 270 stanova u proseku imati po 50 kvadrata.

Stanovnici Ovče strahuju da bi to bio smo početak i da bi bilo preseljeno od 4.000 do 10.000 Roma.

Naselje Ovča sa 3.000 stanovnika, pored Borče, najstarije je naselje na levoj obali Dunava gde žive Rumuni i kolonisti koji su došli iz skoro svih krajeva bivše Jugoslavije.

Prema poslednjem popisu Roma iz 2007. godine, ispod Gazele ima 202 domaćinstva, ali će nove domove u Ovči dobiti samo stotinak, dok će ostali biti iseljeni na druge lokacije u gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: