"Prava koncesionara jača od Ustava"

Ministar Velimir Ilić kaže da on ne može u ime finansijskog savetnika koncesionara da objavljuje detalje ugovora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.08.2007.

16:10

Default images

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić je najavio da će radovi na izgradnji autoputa Horgoš-Požega početi do kraja novembra, u skladu sa ugovorom sa koncesionarima, špansko-austrijskim konzorcijumom "FCC-Alpine Majreden".

Ovaj ugovor je s druge strane još nepoznanica za građane Srbije, a Velimir Ilić smatra da je postavljanje pitanja o koncesiji za izgradnju auto puta Horgoš-Požega "politička kampanja političara u Vojvodini".

Podsetimo, koncesionar ne dozvoljava da se ugovor obelodani pozivajući se na član 24 ugovora koji garantuje tajnost celog ugovora što je prema oceni pre svega poverenika za informacije - protivustavno.

Međutim, ministar Ilić tvrdi da je sve urađeno skladu sa zakonom o koncesijama i da su se koncesionari suprotstavili da se njihovo autorsko pravo prezentira na internetu.

Ilić, čak, navodi da su prava koncesionara u ovom slučaju jača od Ustava Srbije jer su, kaže, odštete velike. Koncesionar ne dozvoljava da se ugovor obelodani, pozivajući se na član 24, koji garantuje tajnost. Ministar infrastrukture kaže da svi ministri imaju pravo da pogledaju ugovor koji je u arhivi Vlade, ali ne mogu da ga iznose u javnost.

"Mi ne možemo jednostrano da ga objavimo, štete su velike ako im nanesemo. Oni neće svoje autorsko pravo da stavi na sajt, jer bi onda svi 'provalili' kao on radi najbolje koncesije,oni su bili jeftiniji od drugoplasiranog za milijardu evra", kaže Ilić.

"Zakon o koncesijama je za nas Sveto pismo. AKo vlada donese odluku da se ugovor objavi, vlada će platitii odštetu ako je tuži investitor", kaže ministar za kapitalne investicije.

Podsetimo, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić pre desetak dana je najavio da će se ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega naći na sajtu Vlade Srbije. Međutim, prema rečima njegovog kolege Ilića, Vlada takvu odluku nije donela.

"Vlada da kaže zašto ne može da objavi ugovor"

Stručnjak za ustavno pravo Vladimir Vodinelić izjavio je da Vlada Srbije mora da kaže koji je razlog što se ne objavljuje ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega.

Vodinelić je kazao da razlog za tajnost ugovora može biti samo jedan od razloga navedenih u Zakonu o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja, ali da se i tada može odnositi samo na deo, a ne na ceo ugovor.

"Nemoguće da ceo ugovor bude nedostupan javnosti, moguće je da je neka odredba izuzeta od prava građana, ali tada bi trebalo da se obajasni zbog čega", kazao je on.

Vodinelić je, međutim, ocenio da nijedan od tih razloga ne postoji, s obzirom na to da je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ranije naložio objavljivanje ugovora.

On je ocenio da će Vlada ipak morati da objavi taj dokument, "iako će zbog toga verovatno imati neugodnosti kod koncesionara".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: