O javnosti ugovora o koncesijama

Transparentnost ocenila da je najava da će biti objavljeni ugovori o koncesiji na autoput Horgoš-Požega "korak u dobrom pravcu".

Izvor: B92

Utorak, 31.07.2007.

11:32

Default images

U saopštenju nevladine organizacije Transparentnost Srbija navodi se da se "taj korak preuzima sa neopravdano velikim zakašnjenjem", kao i da je potrebno obelodaniti sve ugovore o ustupanju javne imovine.

"Na tome je moralo da počne da se radi odmah nakon zaključivanja ugovora, a najkasnije kada je do nekog ministarstva ili Vlade stigao prvi zahtev za uvid", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, "kada građani konačno budu mogli da pročitaju i dobiju kopije tog ugovora, to ne bi trebalo smatrati kao ustupak ustalasanom javnom mnenju, već kao obavezu izvršne vlasti da polaže račune o načinu na koji upravlja javnim resursima i obavezu da primenjuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama".

U saopštenju se navodi da bi na isti način trebalo postupiti sa svim ugovorima kojima se daju određena prava na javnu imovinu, bilo da je reč o koncesijama, privatizaciji preduzeća, prodaji nepokretnosti, davanju zemljišta u zakup ili nekom drugom vidu raspolaganja.

Ta nevladina organizacija ukazuje da je u nekim sličnim slučajevima do sada, i pored izričitih zakonskih obaveza i rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja, stepen uvida javnosti "zavisio samo od dobre volje organa izvršne vlasti".

Šef vladine kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović izjavio je prošle nedelje da se ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega priprema za objavljivanje na sajtu Vlade Srbije. Mihajlović je kazao da to podrazumeva izdvajanje poverljivih podataka čije objavljivanje nisu odobrili koncesionari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: