Rumunski senat dekriminalizovao neka krivična dela

Senat Rumunije odobrio je danas nacrt zakona kojim se dekriminalizuju neki slučajevi zloupotrebe položaja.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.03.2023.

20:14

Rumunski senat dekriminalizovao neka krivična dela
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

To podseća na pokušaje da se oslabi borba protiv korupcije koja je izazvala velike ulične proteste pre šest godina, naveo je Rojters.

Rumunija je jedna od najkorumpiranijih država Evropske unije, prema Transparensi internešenel, a Brisel je pravosudni sistem te zemlje držao pod posebnim nadzorom otkako se pridružila EU 2007. godine.

Nadležna komisija preporučila je ukidanje mehanizma za praćenje krajem prošle godine, prenosi agencija.

Nacrt zakona, koji su predstavili poslanici tropartijske koalicione vlade, navodi da zloupotreba službenog položaja koja uzrokuje finansijsku štetu manju od 250.000 leja (55.000 dolara) više ne bi trebalo da bude kažnjiva.

Predlog zakona sada ide donjem domu parlamenta, koji ima konačnu reč.

Poslanici vladajuće koalicije rekli su da je zakon potreban da bi se krivični zakon uskladio sa odlukama Ustavnog suda.

Sud je saopštio da krivična dela zloupotrebe službenog položaja treba da imaju minimalni prag, bez navođenja određenog nivoa.

Marsel Čolaku, lider rumunskih socijaldemokrata, koalicionog partnera i najveće parlamentarne stranke, danas je zatražio od Ministarstva pravde da preporuči adekvatan prag, rekavši da će njegova stranka odobriti nivo koji preporuče stručnjaci.

Prethodna socijaldemokratska vlada pokušala je putem hitnog dekreta 2017. godine da dekriminalizuje zloupotrebu službenog položaja, koja je dovela do štete manje od 200.000 leja.

Tadašnjem lideru stranke suđeno je za zloupotrebu službenog položaja.

Uredba je izazvala kritike glavnih sudija i tužilaca, grupa za građanska prava, diplomata, Evropske komisije i američkog Stejt departmenta.

To je izazvalo i višemesečne ulične proteste širom zemlje.

Istrage tužilaca za borbu protiv korupcije razotkrile su sukob interesa, zloupotrebu ovlašćenja, prevaru i dodelu državnih ugovora u zamenu za mito među političkim partijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: