Karambol na Krimskom mostu: Uništena Kadirovljeva oklopna vozila "Z-STS akhmat" FOTO

Ruska vojska izgubila je četiri oklopna taktička vozila Z-STS akhmat na Krimskom mostu, saopštila je Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog Ministarstva odbrane.

Izvor: B92

Utorak, 28.03.2023.

16:38

Karambol na Krimskom mostu: Uništena Kadirovljeva oklopna vozila
Foto: Profimedia

"Pet oklopnih vozila ruskih Z-STS ahmat nije stiglo do zone borbenih dejstava. Konvoj od pet vozila Z-STS 34. odvojene motorizovane brigade 26. marta vozio je preko Krimskog mosta u pravcu okupiranog Krima", navodi se u izveštaju.

Ukrajinski obaveštajci su rekli da su ruske snage bile sprečene da dovrše svoje putovanje do kraja "prekoračenjem ograničenja brzine i neodržavanjem bezbedne udaljenosti tokom vožnje u konvoju".

Z-STS akhmat je novo oklopno taktičko vozilo sa 10 sedišta koje proizvodi Remdizel. Izgrađen je na šasiji 6×6 vojnog kamiona KamAZ-5350.

Oklopno vozilo je specijalno dizajnirano po nalogu čečenskih snaga bezbednosti nakon što je počeo rat u Ukrajini. Vozila su 9. maja prikazana na paradi u Groznom i potom poslata na linije fronta.

Z-STS akhmat je razvijen u rekordnom vremenu, verovatno nikad zabeleženom do sada u istoriji oklopnih vozila, od početnog koncepta do prve isporuke čečenskim snagama bezbednosti za samo četiri meseca.

Vozilo je dizajnirano da obezbedi povećanu zaštitu i mobilnost ljudstva i opreme tokom vojnih operacija.

Z-STS akhmat ima naprednu oklopnu zaštitu koja može da izdrži vatru iz malokalibarskog oružja, gelere i mine. Vozilo je takođe opremljeno naprednim komunikacionim sistemima i navigacionom opremom, što ga čini pogodnim za upotrebu u izviđačkim i osmatračkim misijama.

Ove mašine pokreće dizel motor od 220 KS i ima maksimalnu brzinu od 120 km/h. Može da nosi do deset ljudi i može biti opremljen raznim sistemima naoružanja, kao što su mitraljez 7,62 mm ili automatski bacač granata kalibra 30 mm.

Z-STS akhmat je ruska vojska koristila u nekoliko sukoba, uključujući i konflikt koji je u toku u Siriji. Takođe se izvozi u druge zemlje, uključujući Azerbejdžan, gde je korišćen u sukobu u Nagorno Karabahu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: