On bi da hapsi Putina; Sve je počelo ratovima na području Jugoslavije

Može li Vladimir Putin biti uhapšen? Odgovor na to pitanje traži advokat koji se bori da ga stavi na optuženičku klupu – Karim Kan, glavni tužilac MKS.

Izvor: Jutarnji list

Ponedeljak, 20.03.2023.

10:03

On bi da hapsi Putina; Sve je počelo ratovima na području Jugoslavije
EPA-EFE/MYKOLA TYS

On je optužio ruskog lidera za ratne zločine i opisao slučaj kao "odlučujući trenutak" za međunarodnu pravdu

Kolevke su bile prazne, red pregrada pun igračaka i malih cipela. Dečji crteži na zidovima, u daljini zvuk granatiranja. Britanski advokat, u pancirima i kacigi, zurio je u napušteno ukrajinsko sirotište, a veruje se da su deca koja su tamo donedavno živela među hiljadama koje su Rusi oteli. Kao otac troje dece, Karim Kan je bio vidno dirnut prozorom, uveren da kao tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) može nešto da uradi po tom pitanju.

"Možete pročitati izveštaje i videti fotografije, ali ništa nije tako ubedljivo kao što ste tamo – na zemlji", rekao je Kan (52) po povratku sa prve linije fronta, što je bila njegova četvrta poseta Ukrajini od ruske invazije.

"U svojoj glavi suprotstavljaš decu, zvukove života, prazne zgrade i krevetiće, otvaraš ormare, vidiš male cipele i njihove igračke i shvatiš da to nisu brojevi, to su ljudska bića. Razmišljam o tome šta oni su prošli i znam da ih zakon mora zaštititi", rekao je Kan.

Dok je Kanov telefon u petak uveče bio zakrčen porukama čestitki i zahtevima medija, on je rekao da oseća "pomešane emocije" zbog tragičnih okolnosti.

Takođe razume razmere izazova sa kojima se sud suočava. Privođenje Putina pravdi bilo bi zapanjujuće dostignuće za sina dermatologa i medicinske sestre, rođenog u Edinburgu, koji je studirao pravo na Kraljevskom koledžu u Londonu.

U sferu ljudskih prava ušao je zgrožen dešavanjima na Balkanu, počevši od kancelarije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ali i zbog toga što je njegova porodica iz sekte Ahmadija, koja se već duže vreme suočava sa progonom u Pakistanu.

Takođe je branio počinioce, uključujući Saifa Gadafija, sina libijskog diktatora, i Tejlora, što smatra prednošću.

Njegov krajnji cilj je da oživi narušenu reputaciju MKS-a, koji je za 20 godina postojanja potrošio više od 1,5 milijardi funti i osudio samo deset ljudi. U nekim oblastima, kao što je upotreba seksualnog nasilja kao ratnog oružja, osudio je samo jednu osobu, iako su stotine hiljada žena silovane u ratu tokom tih godina.

S obzirom na to da oni koji se suprotstave Putinu imaju tendenciju da završe nesrećno, Kan putuje uz obezbeđenje, ali je insistirao da ga neće pojačati.

"Uvek sam zabrinut za bezbednost žrtava ili svedoka, ali se ne plašim sopstvene smrti. Radim svoj posao i znam šta dolazi sa tim", kaže Kan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: