“Odgovorite mi, hoćete li rat?”

Nameran napad na ruski avion u neutralnom vazdušnom prostoru bio bi otvorena objava rata nuklearnoj sili, izjavio ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

Izvor: Sputnjik

Četvrtak, 16.03.2023.

08:42

“Odgovorite mi, hoćete li rat?”
Tanjug/AP Photo, File

Komentarišući pretnje niza američkih senatora, konkretno Lindzija Grema iz Južne Karoline, da ruski avioni u međunarodnom vazdušnom prostoru treba da budu oboreni ukoliko se približe vojnoj tehnici SAD, Antonov je istakao da ovakvi pozivi američkih kongresmena “prevazilaze granice zdravog razuma“.

“Ministarstvo odbrane Rusije detaljno je objasnilo razloge i proceduru postupanja ruskih pilota tokom jučerašnjeg incidenta iznad Crnog mora. Ponoviću za one koji nisu smogli snage da objektivno sagledaju situaciju: naši lovci nisu došli u kontakt sa američkom bespilotnom letelicom. Rusija je učinila sve da spreči ovakve incidente – unapred je saopštila međunarodnoj zajednici informacije o granicama područja privremenog korišćenja vazdušnog prostora, uspostavljenog za potrebe izvođenja specijalne vojne operacije“, objasnio je Antonov, govoreći o padu američkog drona MKu-9 u utorak.

“Naravno, Pentagon je uvređen što gubi skupu tehniku. Ali u ovom slučaju optužbe američke vojske za neprofesionalizam treba da budu preusmerene na njihovu adresu“, ocenio je diplomata.

“Što se tiče pomenutog senatora, ovo nikako nije prvi pokušaj podlog senatora da izazove opasnu eskalaciju u rusko-američkim odnosima. On je pre godinu dana pozivao građane naše zemlje da izvrše atentat na predsednika Rusije. Zar senator ozbiljno veruje da je direktan vojni sukob sa Rusijom u interesu birača koji su mu poverili brigu o svom životu i blagostanju?“ dodao je ambasador.

Antonov je upozorio da namerni napad na ruski avion u neutralnom vazdušnom prostoru nije samo zločin po međunarodnom pravu, već i otvorena objava rata najvećoj nuklearnoj sili.

“Oružani sukob između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država bi se suštinski razlikovao od proksi rata koji Amerikanci vode daljinski protiv nas u Ukrajini. Da li su na Kapitolu spremni da izlože američke građane i međunarodnu zajednicu riziku sveopšteg nuklearnog rata? Odgovorite mi, uvaženi senatore!“, upitao je ruski ambasador.

Prema njegovim rečima, Rusija ne želi sukob sa drugom nuklearnom silom.

“Ne tražimo sukob sa nuklearnom silom. Nastavljamo da održavamo kontakte, uključujući i preko Ministarstva odbrane, kako bismo sprečili nenamerne sudare. Voleo bih da američki političari imaju isti stav prema odnosima sa Rusijom“, naglasio je Antonov, a prenosi Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: