Blumberg: Erdogan je blizu odluke. Odobriće?

Turska je blizu odluke da odobri pristupanje Finske NATO savezu najkasnije do kraja meseca, dok status Švedske prijave za članstvo ostaje neizvestan.

Izvor: Tanjug

Petak, 03.02.2023.

14:28

Blumberg: Erdogan je blizu odluke. Odobriće?
EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Ove informacije prenosi Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan blizu je odluke da odobri članstvo Finske u NATO, pošto je, kako navodi američka medijska kuća, blizu zaključka da su napori Helsinkija da reši bezbednosne probleme bili zadvoljavajući, te da bi saopštenje o saglasnosti Ankare o pristupanju Finkse u NATO trebalo očekivati sredinom marta.

''Pozabavali smo se pitanjima koje Ankara smatra zabrinjavajućim. Očekujemo da Turska i Mađarska što pre ratifikuju naše članstvo u NATO'', rekla je ranije finska premijerka Sana Marin.

Ona je dodala da je ''važno poslati jasnu poruku - Finska i Švedska su se prijavile zajedno, a u interesu je svih da se pridružimo''.

Nasuprot tome, status Švedske ostaje neizvestan, pre svega zbog pogoršanih odnosa između te zemlje i Turske.

Poslednjih nedelja demonstranti u Švedskoj nosili su transparent sa likom Erdogana okrenutim naopačke, a jedan aktivista krajnje desnice spalio je primerak Kurana, nakon čega je Švedska predložila novi zakon o zabrani organizacija koje podržavaju terorističke grupe, prenosi Blumberg.

Erdoganov snažan stav protiv članstva Šveske mogao da predstavlja podsticaj za konsolidaciju podrške konzervativnih i nacionalističkih glasača na opštim izborima koji će se u Turskoj održati sredinom juna.

Blumber ocenjuje da bi ako Turska uskoro ne odobri članstvo Švedske u NATO-u, to moglo da negativno utiče na prodaju američkih borbenih aviona F-16 Turskoj od strane američkog Kongresa.

Turska i Mađarska su jedine dve zemlje koje nisu ratifikovale pristupanje Švedske i Finske NATO-u, a Ankara odbija da ratifikuje švedsku pristupnicu pre svega zbog navodne podrške Stokholma kurdskim militantima.

Da bi neka zemlja postala NATO članica, sve zemlje članice moraju odobriti pristupnicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: