Direktor CIA: Narednih šest meseci će biti kritično... Velika su opasnost

Direktor CIA Vilijam Berns rekao je da obaveštajna agencija procenjuje da će narednih šest meseci biti "kritično" za Ukrajinu.

Izvor: B92

Petak, 03.02.2023.

07:15

Direktor CIA: Narednih šest meseci će biti kritično... Velika su opasnost
Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Berns je dodao da su Rusi poslednjih nedelja ostvarili neke manje uspehe.

Govoreći na spoljnopolitičkom događaju na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu, Berns je takođe rekao da agencija veruje da je kineski predsednik Si Đinping donekle otrežnjen ratom u Ukrajini, ali da bi bila greška potceniti posvećenost Pekinga i Moskve njihovom zajedničkom partnerstvu.

Rusija i Kina potpisale su "neograničeno" partnerstvo prošlog februara, neposredno pre nego što su ruske snage napale Ukrajinu, a njihove ekonomske veze su ojačale dok su veze Rusije sa Zapadom oslabile.

Kina se uzdržala od osude ruske operacije protiv Ukrajine, ali je pazila da ne pruži direktnu materijalnu podršku Rusiji, što bi moglo da izazove sankcije Zapada poput onih koje su uvedene Moskvi.

Ali Berns, koji je nedavno otputovao u Ukrajinu da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je da je Si verovatno iznenađen i uznemiren onim što je opisao kao loš učinak ruske vojske.

Berns je dodao da prijateljstvo Rusije i Kine nije sasvim bezgranično.

"Mislim da je greška potcenjivati međusobnu posvećenost tom partnerstvu, ali to nije prijateljstvo potpuno bez granica", rekao je Berns.

Ruska intervencija u Ukrajini podstakla je zabrinutost Zapada da bi Kina mogla da učini sličan potez na Tajvanu, ostrvu za koje Peking tvrdi da je njegova teritorija. Prema Bernsovim rečima, kineski predsednik Si i dalje ima ozbiljne ambicije u vezi sa Tajvanom i upozorio je da bi sukob oko te ostrvske države bio "izrazito nesrećan" za sve umešane.

Berns je takođe rekao da su SAD znale "kao obaveštajno pitanje" da je Si naredio svojoj vojsci da bude spremna za invaziju na Tajvan do 2027.

"To ne znači da je odlučio da izvrši invaziju 2027. ili bilo koje druge godine, ali je to podsetnik za ozbiljnost njegovog fokusa i ambicije", tvrdi Berns.

On je Kinu nazvao "najvećim geopolitičkim izazovom" sa kojim se SAD trenutno suočavaju.

"Konkurencija sa Kinom je jedinstvena po svom obimu, i zaista se odvija u skoro svim domenima, ne samo u vojnom i ideološkom, već i ekonomskom, tehnološkom, sve od sajber prostora do samog svemira. To je globalno takmičenje na načine koji bi mogli biti intenzivnije od takmičenja sa Sovjetima", rekao je on.

Berns je takođe govorio o pitanjima na Bliskom istoku, rekavši da je iranska vlada sve više uznemirena dešavanjima u zemlji, navodeći hrabrost onoga što je opisao kao "kapu dole" iranskim ženama. Takođe je izrazio zabrinutost zbog mogućnosti većeg nasilja između Izraelaca i Palestinaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: