Kanada se priprema da pojača Ukrajinu

Vlada u Otavi razmatra mogućnost slanja tenkova Leopard 2 u Ukrajinu.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.01.2023.

14:40

Kanada se priprema da pojača Ukrajinu
Tanjug/AP Photo/Michael Sohn, file

Vojni analitičari zajedno sa Ministarstvom odbrane razmatraju tačan broj tenkova koji će biti prebačeni u istočnu Evropu, prenosi "Ottawa Citizen".

Kanadski list je citirao zvaničnike iz kanadskog vojnog odeljenja. List navodi da bi, prema izvorima u Kraljevskom kanadskom vazduhoplovstvu, vojni transportni avioni C-17 mogli da prevezu Leoparde u Poljsku, odakle će biti isporučeni Ukrajini.

112 tenkova Leopard 2se nalazi u inventaru Kanadskih kopnenih snaga. Premapisanju "Ottawa Citizena", jedan deo je namenjen za popravku, drugi deo se koristi za obuku mladih kanadskih vojnika.

Prema lokalnim izvorima, Otava razmatra da pošalje najmanje 10 tenkova Leopard 2, ali će broj verovatno biti veći.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da je moguće da će poslati tenkove u Ukrajinu. Međutim, on nije rekao da li je takva odluka još uvek doneta. Prema njegovim rečima, u narednim danima će javnost znati kakva je odluka doneta i da li će tenkovi biti poslati Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: