Šaljite i borbene avione: Gde je granica?

Nemačka treba dva puta da razmisli pre nego što isporuči Ukrajini tenkove, napisao je analitičar "Špigla" Tomas Fišer.

Izvor: Sputnjik

Nedelja, 22.01.2023.

12:36

Šaljite i borbene avione: Gde je granica?
EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Prema njegovom mišljenju, Nemci treba da odluče da li su spremni da potroše milijarde evra za dalje naoružavanje Ukrajine.

On smatra da se Nemačka suočila sa strateškim problemom koji se sastoji u utvrđivanju toga koliko je daleko spreman da ide Berlin u podršci Kijevu.

"Ako se mogu isporučivati tenkovi, zašto se ne mogu isporučivati borbeni avioni? Gde je granica?", zapitao se Fišer.

On je, takođe, istakao da strategija koja je usmerena na stalno povećanje obima sredstava koja se izdvajaju za Ukrajinu nije ubedljiva.

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus je ranije, nakon sastanka kontakt grupe članica NATO-a za podršku Ukrajini izjavio da Nemačka za sada nije spremna za isporučivanje tenkova „Leopard“ Kijevu, ali je zakazao inspekciju tog tipa naoružanja radi procene mogućnosti da se takva odluka donese u budućnosti.

Kijevski režim već nekoliko meseci traži od Zapada oklopnu tehniku za ofanzivna dejstva. Vlasti Velike Britanije su Ukrajini obećale svoje tenkove „Čelendžer 2“, dok Vašington za sada ne vidi smisao u tome da Kijevu isporučuje tenkvoe „Abrams“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: