Ozbiljna pretnja: Vojska je spremna. Ne odričemo se upotrebe sile

Kineska narodnooslobodilačka armija ima sposobnost i samopouzdanje da pobedi sve pokušaje spoljnih snaga da organizuju nezavisnost Tajvana

Izvor: M. J.

Utorak, 06.12.2022.

08:45

Ozbiljna pretnja: Vojska je spremna. Ne odričemo se upotrebe sile
Foto: Profimedia

To je u utorak izjavio portparol kineskog ministarstva odbrane Tan Kefei.

"Kineska vojska ima samopouzdanje i sposobnost da osujeti bilo kakvo spoljno mešanje i separatističku zaveru usmerenu na nezavisnost Tajvana", rekao je Tan na brifingu.

Iako je Kina posvećena održavanju mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu, neće obećati da će se odreći upotrebe sile, napomenuo je portparol.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je otkrilo 20 PLA aviona i četiri plovila oko ostrva u 6 sati ujutro po lokalnom vremenu u utorak (22:00 GMT u ponedeljak).

Situacija oko Tajvana je eskalirala nakon što je predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi posetila ostrvo početkom avgusta. Peking je osudio njeno putovanje, koje je ocenio kao gest podrške separatizmu, i pokrenuo velike vojne vežbe u okolini ostrva. Uprkos takvoj reakciji, nekoliko zemalja, uključujući Nemačku, od tada je poslalo delegacije na ostrvo, dodatno povećavajući tenzije u Tajvanskom moreuzu.

Tajvanom se upravlja nezavisno od kontinentalne Kine od 1949. Peking posmatra ostrvo kao svoju provinciju, dok Tajvan, teritorija sa sopstvenom izabranom vladom, tvrdi da je autonomna zemlja, ali ne želi da proglasi nezavisnost.

Peking se protivi bilo kakvim zvaničnim kontaktima stranih država sa Tajpejem i smatra da je kineski suverenitet nad ostrvom nesporan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: