Vučić: "Bolje za stolom nego na meniju"; susreti sa Ruteom, Makronom, Orbanom... VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Tiranu, gde učestvuje na Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.12.2022.

07:10

Vučić:
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIÆ/ bg

Vučić je na otvaranju Samita rekao je da će razgovarati sa svima, ali da će posebne bilaterale imati sa italijanskom premijerkom, sa holandskim i belgijskim premijerima.

"Čini mi se da je uvek bolje biti za stolom jer kad niste za stolom onda ste na meniju. To svi jedva dočekaju, ovako je bolja prilika da čuvamo interese Srbije", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija nezavisna zemlja, ali da isto tako zna svoje obaveze prema Evropskoj uniji. Rekao je da će danas biti mnogo značajnih ljudi na samitu, kao i da je tu da brani pozicije Srbije.

"Srbija je nezavisna, nekome je lakše da nas kritikuje i kaže da smo suviše bliski sa Rusijom jer nema šta da nam zameri", naveo je Vučić.

"Srbija ceni partnerstvo sa Italijom"

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se i sa predsednicom Vlade Republike Italije Đorđom Meloni.

"Čestitao sam Meloni na izbornoj pobedi i preuzimanju odgovorne dužnosti i iskoristio priliku da je pozovem da poseti Srbiju.

Naglasio sam i da bi održavanje Četvrte zajedničke sednice dveju vlada predstavljalo odličan kontinuitet bliske saradnje naših zemalja, kao i dodatni podstrek unapređenju sveobuhvatnih odnosa.

Srbija ceni partnerstvo sa Italijom i njenu snažnu podršku EU putu Srbije kao i zemljama Zapadnog Balkana. Saglasili smo se da je integracija regiona od velikog značaja za očuvanje mira, ali i za ekonomski napredak ovog dela Evrope", napisao je Vučić u objavi na Instagramu.

"Iskren, koristan i direktan razgovor"

Vučić je razgovarao i sa predsednikom Vlade Kralјevine Belgije Aleksandrom De Kroom.

"Iskren, koristan i direktan razgovor sa Aleksandrom De Kroom o svim pitanjima od značaja za jačanje bilateralne saradnje, ali i za mesto Srbije u EU porodici", objavio je Vučić.

"Holandija će biti snažan partner"

Vučić se sastao i sa predsednikom Vlade Kralјevine Holandije Markom Ruteom.

"Odličan i srdačan sastanak sa Ruteom kojem sam zahvalio na podršci EU putu Srbije i istakao našu posvećenost društvenim i ekonomskim reformama. Naglasio sam da je za Srbiju od ključnog interesa stabilizacija prilika u regionu, kao i da sam uveren da će Holandija biti snažan partner u našim nastojanjima da se sva regionalna otvorena pitanja rešavaju putem dijaloga", napisao je Vučić i dodao:

"Razgovarali smo i o rastućem interesu potencijalnih holandskih investitora za poslovanje u našoj zemlji, a saglasili smo se da će dobri bilateralni odnosi naših zemalja posebno ojačati kroz ekonomsku saradnju. Jedna od tema bili su i prvi dobri rezultati koje je donelo usklađivanje našeg viznog režima sa EU, čime je već vidljivo smanjen talas ilegalnih migracija."

Vučić objavio video: Čuvamo interese naše Srbije

Predsednik Srbije je na Instagram nalogu avucic objavio video u kom se mogu čuti njegove glavne poruke sa Samita u Tirani.

Srdačan susret sa Makronom

Vučić se sreo i sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom.

"Srdačan susret sa Makronom sa kojim sam razmenio mišljenja o aktuelnim globalnim pitanjima, ali i o povezivanju Zapadnog Balkana sa EU i evropskom putu naše zemlje. Razgovarali smo i o regionalnoj stabilnosti, a ja sam ponovio doslednu posvećenost Srbije očuvanju mira i dijalogu, kao jedinom načinu za rešavanje svih pitanja", stoji u opisu fotografije.

Vučić i Orban: "Odličan razgovor sa prijateljem"

Predsednik Srbije razgovarao je sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom na marginama Samita u Tirani.

"Odličan razgovor sa prijateljem o zajedničkim planovima i projektima, globalnim kretanjima i o razvoju situacije u regionu, uz dogovor da se što pre ponovo sastanemo", napisao je.

"Najdraži razgovor"

Vučić se u Tirani susreo i sa sa srpskim članom i predsedavajućom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović.

"Najdraži razgovor", kratko je napisao na Instagramu.

Vučić i Mišel o pitanjima od interesa za Beograd i Brisel

Nakon susreta sa Ramom, usledio je i onaj sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

"Sa predsednikom Evropskog saveta razgovarao sam o svim pitanjima od interesa za Beograd i Brisel", napisao je.

Sa Ramom o Otvorenom Balkanu

Predsednik Srbije sastao se sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

"Sa prijateljem Edijem ramom sam razgovarao sam o inicijativi Otvoreni Balkan i našim zajedničkim pitanjima", napisao je na Instagramu.

Sastanak sa fon der Lajen

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se na marginama Samita sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

"Zahvalio sam na 165 miliona evra pomoci srpskom energetskom sektoru i razgovarao o svim aktuelnim pitanjima između Srbije i EU", napisao je Vučić na Instagramu.
Vučić će prisustvovati potpisivanju Roming deklaracije između mobilnih operatera Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, saopštila je pres služba predsednika.

Tokom Samita u glavnom gradu Albanije Vučić će imati i niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima zemalja učesnica, među kojima su predsednik Vlade Kraljevine Belgije Aleksandar De Kro, kao i predsednik Vlade Kraljevine Holandije Mark Rute.

Samit počinje, a lideri pristižu.

Centar Tirane blokiran; veliki broj policajaca na ulicama

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIÆ/ bg
Zbog Samita centar grada je zatvoren za saobraćaj, ali i zbog protesta koji je najavio opozicioni albanski političar Salji Beriša iz Demokratske partije.

U gradu je raspoređen veliki broj pripadnika policije, a po krovovima Kongresne palate se mogu videti i snajperisti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: