Poruka Americi: Crno vam je belo, pretite, izmišljate

SAD, svojom neselektivnom upotrebom sile i upotrebom diplomatije prinude, stvaraju haos širom sveta, izjavio portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: B92

Petak, 02.12.2022.

11:15

Poruka Americi: Crno vam je belo, pretite, izmišljate
Ilustracija: Shutterstock/crystal51

Prethodno je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da je na sastanku u Bukureštu sa kolegama iz NATO-a razgovarao o tome kako odgovoriti na navodne izazove Kine.

"Sjedinjene Države su zabrinute zbog politike prinude Kine, širenja lažnih informacija i brzog i netransparentnog vojnog razvoja", rekao je portparol Žao Liđijan na pres konferenciji.

"Američka saopštenja su crno imesto belog, pune hladnoratovskog mentaliteta i ideoloških predrasuda“, rekao je Liđijan.

"Upravo je Vašington pokretač i pravi majstor diplomatije prinude, od pretnji silom do političke izolacije, od ekonomskih sankcija do tehnološke blokade. SAD se ne zaustavljaju ni pred čim i jedan za drugim demonstriraju klasične primere diplomatije prinude.“

Liđijan je dodao da Sjedinjene Države imaju bezbroj slučajeva širenja dezinformacija, od hladnog rata, kada su pokrenuli operaciju "Ptica rugalica", planirajući da utiču na medije i manipulišu javnim mnjenjem, do novog veka, kada su koristili prašak za pranje veša i bele šlemove da pokrene ratove u Iraku i Siriji, a zatim izmisli „laž veka“ da ocrne kinesku politiku u autonomnoj oblasti Sinđang Ujgur.

"SAD stvaraju haos širom sveta neselektivnom upotrebom sile. Američki ratni avioni i brodovi stalno se pojavljuju u svim delovima sveta da zveckaju sabljama. Ko na kraju podriva međunarodnu i regionalnu bezbednost i stabilnost? Istina je očigledna na prvi pogled", rekao je on.

Diplomata je naglasio da "Sjedinjene Države moraju odmah da prekinu klevetničke napade na Kinu, a održavanje zdravih i stabilnih odnosa Kine i SAD zahteva zajedničke napore obe strane“.

"Nadamo se da će Sjedinjene Države krenuti ka Kini, u potpunosti primeniti važan konsenzus koji su postigli dva šefa država i raditi sa Pekingom na utiranju pravog puta za koegzistenciju Kine i Sjedinjenih Država kao velikih sila", rekao je kineski zvaničnik.

SAD su 12. oktobra objavile strategiju nacionalne bezbednosti, gde je Kini dodeljen status "najozbiljnijeg geopolitičkog izazova“. Takođe se u dokumentu tvrdi da Rusija predstavlja navodnu direktnu pretnju slobodnom i otvorenom međunarodnom sistemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: