"Nagrađivati Prištinu je kontraproduktivno, EU pokazuje duple standarde"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je kontraproduktivno nagrađivati privremene institucije u Prištini odlukom o početku vizne liberalizacije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.11.2022.

13:28

Foto: EPA / Ðorðe Saviæ

Ivica Dačić kaže da upravo vlast u Prištini predstavlja smetnju za nastavak dijaloga i opasnost po regionalni mir i stabilnost jer vuče jednostrane poteze.

"To nije dobro ni za Evropsku uniju, jer ona pokazuje da nema autoritet, pokazuje da ima dvostruke standarde. Ne znam kakva bi to tek bila poruka za Srbiju, koja je svih ovih godina bila korektna, koja je bila predvidiv partner, a koja se stalno suočava sa pretnjama, pritiscima i uslovljavanjima, za razliku od predstavnika Prištine, koji bivaju praktično nagrađivani za svoju nekorektnost i neispunjavanje međunarodno preuzetih obaveza", rekao je Dačić u izjavi Tanjugu.

Dodao je da to nije dobra poruka koja se šalje, podsetivši da je objavljena vest da su ministri spoljnih poslova zemalja članica EU postigli načelnu saglasnost o tome da se pokrene prvi korak u proceduri ka donošenju zajedničke odluke o početku vizne liberalizacije za pasoše izdate od privremenih institucija u Prištini.

"Republika Srbija nikada nije bila protiv da građani iz našeg regiona imaju pravo da putuju bez viza u zemlje članice EU. Ovde je u pitanju nešto drugo. Pre nekoliko dana bili smo svedoci da privremene institucije iz Prištine predstavljaju glavni problem u sprovođenju Briselskog sporazuma, da predstavljaju pretnju regionalnom miru i stabilnosti", rekao je Dačić.

Dodao je da se čulo i od najviših predstavnika i EU i SAD i drugih velikih zemalja da su potezi Prištine apsolutno neprihvatljivi i naglasio da je kontraprofuktivno da za to privremene institucije budu nagrađene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: