"Američka politika prema Kini postaće ćorsokak"

Kineska podrška Rusiji u vezi sa ratom u Ukrajini komplikuje već napete odnose sa SAD, izjavio je danas šef američke diplomatije Entoni Blinken.

Izvor: B92

Subota, 09.07.2022.

17:40

EPA-EFE/BONNIE CASH / POOL

On je posle razgovora saopštio da je teško biti "neutralan" u sukobu u kojem postoji "jasan agresor", ali da se Kina, čak i da je to moguće, tako ne ponaša.

"Ne verujem da se Kina ponaša na neutralan način", rekao je Blinken. Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji saopštio je da su za zaoštravanje odnosa odgovorne SAD i da američku politiku ometa pogrešno viđenje Kine.

"Mnogi ljudi veruju da SAD pate od fobije prema Kini. Ako se dozvoli da se to uveća, američka politika prema Kini postaće ćorsokak", navodi se u saopštenju.

Blinken i Ji razgovarali su na Baliju, dan posle sastanka članica G20, koje su izrazile neslaganja oko ruskog rata u Ukrajini i borbe sa globalnim posledicama tog sukoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: