Kim pojačava; Sateliti sve snimili

Nove pretnje svetu nuklearnim naoružanjem, koje sada dolazi iz Severne Koreje.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2022.

08:06

Kim pojačava; Sateliti sve snimili
Tanjug/ Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao je vojsku te zemlje da "ojača svoje snage na sve načine" kako bi bila sposobna "da uništi neprijatelja", dok novi satelitski snimci pokazuju pojačane pripreme Pjongjanga za moguću nuklearnu probu, prenosi Rojters.

Kim je ovu izjavu dao tokom zajedničkog fotografisanja sa vojnicima, novinarima državnih medija i drugima, koji su učestvovali u velikoj vojnoj paradi održanoj u ponedeljak, kojom je obeležena 90. godišnjica osnivanja vojske a o kome su izvestili državni mediji.

Fotografije koje su objavili severnokorejski državni mediji pokazuju da Kim nosi svečanu belu vojnu unifromu sa zlatnim epoletama dok vrši smotru trupa, navodi britanska agencija.

Na paradi u ponedeljak je predstavljeno nekoliko najnovijih projektila Pjongjanga, uključujući i najveću interkontinentalnu balističku raketu Hvasong-17 i nedavno testiranu hipersoničnu raketu.

Parada je pokazala „modernizaciju, herojstvo i radikalan razvoj naših oružanih snaga i njihovu neuporedivu vojnu i tehnološku superiornost“, poručio je Kim vojnicima tokom fotografisanja, prenela je državna novinska agencija KCNA.

Severna Koreja tvrdi da se protivi ratu i da je njeno oružje isključivo za samoodbranu, ali je na paradi u ponedeljak Kim saopštio da misija njenih nuklearnih snaga prevazilazi odvraćanje od rata i uključuje i odbranu „fundamentalnih interesa nacije“, navodi Rojters.

Prošlog meseca Severna Koreja je nastavila sa testiranjem svojih najvećih interkontinentalnih balističkih raketa, a postoje naznake da bi uskoro mogla da testira nuklearno oružje po prvi put od 2017.

„Trenutni satelitski snimci pokazuju da su pripreme u toku i da ih ne treba zanemariti kao beznačajnu aktivnost, a da datum sedme nuklearne probe zavisi isključivo od lične odluke Kim Džong Una “, navodi se u izveštaju Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) sa sedištem u SAD, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: