Švedska premijerka priznala: "Integracija imigranata nije uspela"

Švedska nije uspela da integriše veliki broj imigranata koje je primila u poslednje dve decenije.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2022.

23:10

Švedska premijerka priznala:
EPA-EFE/PAUL WENNERHOLM SWEDEN OUT

To je rezultiralo stvaranjem paralelnih društava i nasiljem bandi, izjavila je u četvrtak premijerka Magdalena Anderson, koja je pokrenula niz inicijativa za borbu protiv organizovanog kriminala.

Brojni Šveđani bili su iznenađeni i šokirani neredima ranije ovog meseca, u kojima je povređeno više od 100 policajaca. Nasilje je izbilo nakon paljenja Kurana na mitingu koji je organizovao švedsko-danski političar i najave da će održavati skupove u imigrantskim naseljima. U Malmeu je sredinom aprila izbilo nasilje u protestima protiv pokreta krajnje desnice koji predvodi Rasmus Paludan, zapaljene su kante za smeće, automobili i prodavnice, a policija gađana kamenicama i pirotehničkim sredstvima. Anderson upire prstom krivice za nerede i napade na policiju na kriminalce, ocenjujući da je u Švedskoj dozvoljeno delovanje i islamistima i krajnjoj desnici. "Segregaciji je dozvoljeno da ode toliko daleko da sada imamo paralelna društva u Švedskoj. Živimo u istoj zemlji, ali u potpuno različitim realnostima", rekao je Anderson. Broj ljudi rođenih u inostranstvu u Švedskoj se u poslednje dve decenije udvostručio na dva miliona i čini petinu stanovništva. Premijerove socijaldemokrate su na vlasti 28 od poslednjih 40 godina, uključujući poslednjih osam. Andersson uvodi niz mera kako bi obeshrabrio mlade imigrante da se pridruže bandama i pokušava da ih skloni sa ulice i zadrži u školi što je duže moguće bez saglasnosti roditelja. Ona je istakla da je Švedska imala ogroman priliv imigranata, ali da su mere za integraciju stranaca nedovoljne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: