Rumunija pozdravila Bajdenovu nameru

Rumunija je pozdravila namere SAD da razmesti dodatne vojne trupe u istočnoj Evropi.

Izvor: B92

Petak, 28.01.2022.

10:16

Rumunija pozdravila Bajdenovu nameru
Tanjug/ AP Photo

Rumunski ministar odbrane Vasile Dinču je, u telefonskom razgovoru sa ministrom odbrane SAD Lojdom Ostinom, pozdravio je najavu američkog predsednika Džoa Bajdena u vezi sa odlučnošću SAD da razmesti dodatne snage u istočnoj Evropi.

Rumunski ministar je pozdravio i američku podršku bezbednosti i odbrani Rumunije, saopštilo je rumunsko ministarstvo odbrane, a prenosi agencija Adjerpres.

Ministar Dinču je naglasio neophodnost konsolidovanja savezničkih pozicija na čitavom istočnom krilu NATO-a, posebno u crnomorskom regionu, kao odbrambene formule za obezbedjenje bezbednosti saveznika i obeshrabrivanje agresivnih akcija.

"U tom smislu, izražena je potreba, veća nego ikad, za koherentnim, jedinstvenim i uravnoteženim pristupom u okviru prisustva Alijanse na istočnom krilu", saopštilo je rumunsko ministarstvo. Dvojica zvaničnika su razgovarala o razvoju bezbednosne situacije u regionu Crnog mora, položaju NATO-a na istočnom krilu, kao i o širenju američkog prisustva u regionu, saopštilo je rumunsko ministarstvo odbrane.

Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je da postoji mogućnost da Rusija izvede invaziju na Ukrajinu sledećeg meseca, saopštila je Bela kuća.

Rumunija: Nema potrebe za evakuacijom diplomata iz Ukrajine

Rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku izjavio je danas da članovi porodica diplomatskog osoblja stacioniranog u Ukrajini mogu da napuste tu zemlju ako žele, ali da još nema potrebe za evakucijom diplomata. On je ukazao da “bezbednosna situacija nije takva da zahteva evakuaciju diplomatskog osoblja”.

Ministar Auresku je za rumunsku televiziju “Digi24” rekao da se tokom nedavnih razgovora u Briselu pokazalo da nijedna država članica EU ne želi da evakuiše svoje diplomatsko osoblje, prenosi rumunska agencija Adjerpres.

“Ja sam rekao da sam dao instrukcije našim misijama u Ukrajini da, ako ima članova porodice koji žele da odu, to bude na dobrovoljnoj osnovi i da oni to mogu slobodno da učine”, izjavio je Auresku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: