Državni udar – predsednik svrgnut s vlasti

Vojska Burkine Faso saopštila je danas da je svrgla sa vlasti predsednika Roka Kaborea.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.01.2022.

07:53

Državni udar – predsednik svrgnut s vlasti
Tanjug/AP Photo/Sophie Garcia

Oni su takođe saopštili da su suspendovali Ustav, raspustili Vladu i nacionalnu skupštinu, i zatvorili granice.

U saopštenju, koje je potpisao potpukovnik Pol-Anri Sandaogo Damiba, a pročitao ga drugi oficir na državnoj televiziji, navodi se da je preuzimanje vlasti izvršeno bez nasilja i da su svi uhapšeni na bezbednoj lokaciji, preneo je Rojters.

Predsednik Kabore prethodno je pozvao na svom Tviter nalogu one koji su uzeli oružje da ga polože, što se očigledno odnosi na pobunjene vojnike.

Rojters nije mogao da proveri da li je Kabore autor tog posta.

"Naša nacija prolazi kroz teške trenutke. Moramo u ovom trenutku sačuvati naše demokratske norme", navodi se u postu koji je potpisan sa RK.

Na nalogu predsednika Burkine Faso je i njegov poziv za sve koji su uzeli oružje da ga polože "zarad višeg interesa nacije".

Vladajuća partija je, u međuvremenu, saopštila da je sprečen pokušaj ubistva predsednika.

Kabore se, inače, nije pojavio u javnosti od kako je izbila pucnjava u nekoliko kasarni u Uagaduguu, kada su vojnici zahtevali smene vojnih šefova i više sredstava za borbu protiv militantnih islamista.

Vlada je tada negirala da je vojska preuzela vlast.

Nakon žestoke pucnjave tokom noći oko Kaboreove rezidencije u glavnom gradu Uagaduguu četiri bezbednosna izvora i jedan diplomata rekli su Rojtersu da su predsednika pritvorili pobunjeni vojnici u jednom vojnom kampu.

Međutim, dva druga bezbednosna izvora, uključujući i jedan blizak Kaboreu, naveli su da je on ''odveden na bezbednu lokaciju radi zaštite''.

Pobuna posle demonstracija

Pobuna vojnika usledila je inače dan posle demonstracija na kojima se pozivalo za ostavku Kaborea, u najnovijem u seriji protesta zbog nezadovoljstva kako se vlada obračunava sa nasiljem islamističkih ekstremista u zemlji.

Vlada od juče nije davala izjave.

Ministar odbrane Eme Bartelemi Sempore rekao je ranije za državnu televiziju da je nekoliko kasarni pogođeno nemirima, ne samo u Uagaduguu nego i u drugim gradovima. On je tada demantovao da pobunjeni vojnici drže u zatočeništvu predsednika Kabor iako nije bilo poznato gde se nalazi. U zemlji raste frustracija oko nesposobnosti predsednika da zaustavi širenje ekstremističkog nasilja. Napadi vezani za Al Kaidu i Islamsku državu eskaliraju, hiljade ljudi je ubijeno a više od 1,5 miliona raseljeno. Predsednik Kabore došao je na vlast 2015. i ponovo je izabran 2020. na osnovu obećanja da će njegov prioritet biti borba protiv ekstremista. Juče je predsednik Kabore uveo policijski čas od 20.00 do 5.30 ujutro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: