"Francuska nas je izdala"

Desetine hiljada ljudi učestvovalo je danas na skupu u glavnom gradu Malija koji je organizovala vlada.

Izvor: B92

Petak, 14.01.2022.

23:03

EPA/EFE/ HADAMA DIAKITE

Skup je održan u u znak protesta protiv novih regionalnih ekonomskih sankcija pripadnicima vojne hunte zbog odlaganja izbora za četiri godine.

Demonstracijama na Trgu nezavisnosti u Bamaku prisustvovao je premijer i ministri u prelaznoj vladi Malija, pukovnik Asimi Goita, koji je predvodio vojni puč prošle godine.

"Ove sankcije imaju tri cilja: da destabilizuju institucije, vojsku Malija i da destabilizuju Mali", rekao je premijer Čoguel Maiga okupljenima.

Demonstranti su uzvikivali:

"Dole imperijalizam, dole EKOVAS, dole Francuska".

Ekonomska zajednica država Zapadne Afrike (ECOWAS) uvela je prošle nedelje oštrije ekonomske sankcije Maliju, rekavši da prelazna vlada nije uspela da postigne napredak ka održavanju predsedničkih izbora kao što je obećano do kraja februara, 18 meseci nakon prvog puča u Maliju koji je predvodio Goita.

Dok su prethodne sankcije bile usmerene na članove vladajuće hunte i njihove porodice, novim merama zamrzavaju se državna sredstva u komercijalnim bankama.

Većina članica ECOVAS-a je prekinula vazdušni saobraćaj ka i iz Bamaka.

Er Frans je takodje zaustavio saobraćaj do Bamaka, a oni koji su se protivili vojnoj ulozi Francuske u Maliju u proteklih devet godina optužili su bivšeg regionalnog kolonijalnog vladara da je orkestrirao neke od oštrih odgovora EKOVAS-a.

Francuska održava snažne ekonomske i vojne veze sa mnogim susedima Malija više od 60 godina nakon što je ukinuta kolonijalna vlast u zapadnoj Africi.

"Ove sankcije neće imati posledice po Mali. Francuska nas je izdala i pozivamo naše vlasti da prekinu diplomatske odnose sa Francuskom", rekao je političar iz Malija koji podržava Goitinu vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: