S. Koreja ispalila najnoviju protivavionsku raketu

Severna Koreja ispalila je danas najnoviju protivavionsku raketu, izvestila je severnokorejska agencija KCNA.

Izvor: B92

Petak, 01.10.2021.

07:15

S. Koreja ispalila najnoviju protivavionsku raketu
Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Cilj testiranja je, kako je saopštila Severnokorejska Akademija odbrambenih nauka, potvrda praktične funkcionalnosti lansera projektila, radara, sveobuhvatnog komandnog vozila i borbenih performansi, izvestila je KCNA Njuz.

Raketa ima nove ključne tehnologije, poput dvostrukog upravljanja kormilom i dvoimpulsnog letačkog motora, navodi se u saopštenju.

"Potvrđene su izvanredne borbene performanse novog tipa protivavionske rakete sa karakteristikama brzog odziva i preciznosti navodjenja sistema za upravljanje raketama, kao i značajno povećanje udaljenosti obaranja vazdušnih ciljeva", saopštila je KCNA, pozivajući se na akademiju.

Ovo je, kako ocenjuje agencija AP, najnoviji test naoružanja zvaničnog Pjongjanga do kojeg dolazi u trenutku kada su pregovori o denuklearizaciji sa SAD u zastoju.

AP dodaje i da izgleda da severnokorejski lider Kim Džong-un nije prisustvovao testiranju, već da je umesto njega testiranje nadzirao Pak Džong-čon, član Politbiroa i Centralnog komiteta.

Severna Koreja je poslednjih nedelja saopštila da njeni testovi naoružanja imaju za cilj povećanje njenih odbrambenih sposobnosti, baš kao što to rade i druge zemlje, optužujući SAD i Južnu Koreju za "dvostruke standarde" i "neprijateljsku politiku" prema Pjongjangu.

Kim je u sredu rekao da nema razloga da napada Južnu Koreju i da je spreman da ponovo obnovi prekinute međukorejske telefonske linije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: