"Vučić i Kurti nespremni da se suoče sa ishodom pa se zalažu za 'status kvo'. Čak ni EU nije spremna"

Ekspert za politička pitanja Bekim Čolaku u istakao je da se Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić zalažu za održavanje "statusa kvo".

Izvor: B92

Četvrtak, 22.07.2021.

16:16

Ilustracija: Profimedia

Po njemu je to pokazatelj njihove nespremnosti da se suoče sa konačnim ishodom dijaloga.

"Nažalost, bar u kratkoročnom periodu, ne postoji stvarna mogućnost postizanja konačnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Na osnovu trenutne dinamike dijaloga i nedostatka rezultata iz dve runde sastanaka, čini se da su premijer Kurti i predsednik Vučić zainteresovani samo za održavanje postojećeg statusa kvo", ističe Čolaku za "Kosovo onlajn".

Briselski pregovori koriste se kao svojevrsno sredstvo za prikupljanje političkih poena uoči predstojećih izbora na Kosovu i u Srbiji, dodaje Čolaku koji je inače bio politički savetnik bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija.

"Svojim formalnim učešćem u procesu dijaloga oni zadovoljavaju EU, dok u svojim zemljama nastavljaju sa populističkim stavovima. Pored toga, status kvo se favorizuje i poklapa se sa izbornim kalendarom na Kosovu i u Srbiji", navodi Čolaku.

Prema njegovoj oceni, ni Evropska unija ne pokazuje veliku zainteresovanost za postizanje konačnog sporazuma Kosova i Srbije, već nastavak procesa dijaloga predstavlja kao uspeh.

"Čak ni EU, kao posrednik, nije spremna da izvrši bilo kakav pritisak na drugu stranu, niti da pruži bilo kakvu podršku u ovoj fazi. Stoga se glavni uspeh za ovu godinu može pripisati nastavku dijaloga 'per se' (samo po sebi), ali ništa više od toga", zaključuje Čolaku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

10 h

Podeli: