"Potpredsednik bugarske vlade otvoreno prekršio Dogovor o dobrosusedstvu"

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ocenio je da je potpredsednik bugarske vlade Krasimir Karakačanov otvoreno prekršio Dogovor o dobrususedstvu.

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2021.

16:55

Ilustracija: Depositphotos/ AleksTaurus

Kako navodi Pendarovski, potpredsednik bugarske vlade je dogovor sa S. Makedonijom prekršio objavljivanjem mape sanstefanske Bugarske na društvenim mrežama.

Karakačanov je u osmomatrovskoj poruci na Fejsbuku (facebook.com/KrasimirKarakachanovVMRO) objavio mapu sanstefanske Bugarske koja obuhvata i Severnu Makedoniju, uz koju je napisao: “tradicija, porodica, vrednosti, Bugarska iznad svega”.

U kabinetu predsednika Severne Makdonije su Radiju slobodna Evropa rekli da je Pendarovski povodom takvih izjava koje dolaze iz Bugarske uvek ukazivao da "predstavljaju otvoreno kršenje Dogovora o dobrosusedstvu i da potkopavaju poverenje između dve zemlje i naroda".

"To su postupci koji su u suprotnosti sa osnovnim pricipima i vrednstima NATO u kojoj su obe zemlje ravnopravne člance", ocenio je Pendarovski.

Mapa sanstefanske Bugarske, koju je objavio Karakačanov, obuhvata celu teritoriju Severne Makedonije, jugoistočnu Srbiju, deo severne Grčke i deo Albanije, napominje Radio slobodna Evropa na makedonskom (slobodnaevropa.mk).

U Dogovoru o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji, koji su potpisali premijeri Severne Makedonije i Bugarske Zoran Zaev i Bojko Borisov 2017. godine, u članu 11 se navodi da "dve ugovorne strane nemaju i neće manifestovati teritorijalne pretenzije jedna prema drugoj".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: