Građani ogorčeni zbog brutalnog ubistva: Migranti moraju da odu

Nakon najnovijeg incidenta u kom je ubijena jedna osoba, a u slučaj su umešani migranti, građani BiH su ogorčeni i traže da oni napuste njihovu zemlju.

Izvor: B92

Sreda, 18.11.2020.

13:32

Građani ogorčeni zbog brutalnog ubistva: Migranti moraju da odu
EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Prijatelj nastradalog mladića rekao je sarajevskom "Avazu" da on ne sme svoje dete da pusti na ulicu i da je ovo poslednji alarm vlastima u BiH.

Odmah nakon vesti da je na Ilidži, predgrađu Sarajeva, ubijen 36-godišnji Jasmin Berović, građani su izašli na ulice. Zahtevaju hitne reakcije nadležnih, a pre svega Ministarastva sigurnosti BiH, policije i ostalih državnih instituuicija u čijoj nadležnosti je migrantska kriza.

"Policija ne može sama da reši ovaj problem. Oni njih pokupe, odvezu u Prihvatni centar Ušivak, a za dva sata oni se vrate na Ilidžu. Naš narod je merhametli i pomogao im je, a oni nam ovako vraćaju", kazao je drugi građanin sa Ilidže. Među okupljenima na Ilidži bio je i aktuelni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Dževad Poturak koji se osvrnuo na dešavanja na Ilidži.

"Ja ne znam kome migranti trebaju i šta je, gospodine Cikotiću, (Selmo Cikotić, ministar sigirnosti BiH op. a.) tebi u ovome seksi ideja.
Pitanje je ko je sljedeći, moj brat, vaša sestra, tvoje dijete, bilo ko. Hoće li mene ubiti? Ima nas ovdje koji ćemo se suprotstaviti svima. Nama treba pravi ministar sigurnosti koji će skloniti migrante s ulica i tražimo da nadležne institucije djeluju u roku od 24 sata i iznađu način kako da pomognu građanima BiH. Mi brinemo o njima, a oni nam vraćaju ubistvom našeg građanina", rekao je Poturak.

Na mestu zbivanja je i Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentu BiH, kao i novoizabrani načelnik opštine Ilidža Nermin Muzur koji je iskazao gnev zbog sinoćnjeg događaja.

"Svjedočimo teškoj noći na Ildži. Naši sugrađani svakodnevno su izloženi problemima s migrantima, ali sinoć je situacija eskalirala. Nisam znao u početku o kome je riječ, a poslije sam saznao da su napadnuti momci iz moje generacije koji su preživjeli rat, a evo ne mogu normalno živjeti u miru u svojoj zemlji", rekao je Muzur.

On je dodao i da od onih planiranih od 300 do 500 migranata na Ilidži, sada ih već ima više od 3.000.

"Pozivam sve nadležne, prije svega Ministarstvio sigurnosti BiH, da što prije stave pod kontrolu ovu situaciju. Ovo je zaista veliki problem i bez neke široke akcije koja će pretresti ovaj cijeli teren, mi ne možemo očekivati bolje stanje", naglasio je Muzur.

Protesti su u toku, naveo je Avaz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: