Španija promenila politiku po pitanju migranata

Španska vlada je odlučila da pooštri mere usvojene kao odgovor na skok broja migranata koji Atlantskim okeanom stižu na Kanarska ostrva iz Afrike.

Izvor: B92

Petak, 13.11.2020.

21:47

Španija promenila politiku po pitanju migranata
Ilustracija: EPA-EFE/ Ricardo Garcia

Ove godine je više od 16.000 migranata stiglo na Kanarska ostrva iz severozapadne Afrike, u potrazi za boljim životom na evropskom tlu, dok ih je u celoj prošloj godini došlo oko 1.500.

Javne službe Kanarskih ostrva preopterećene su zbog skoka broja migranata, a ministarka za teritorijalnu politiku Karolina Darijas danas je rekla da će vlada "pooštriti mere koje su već na snazi".

To uključuje veće izdatke za policijsku saradnju sa afričkim zemljama kao što su Maroko, Senegal i Mauritanija, radi poboljšanja borbe protiv trgovaca ljudima.

Cilj je i da se ubrzaju procedure za povratak u te tri zemlje migranata koji ne ispunjavaju kriterijume za ostanak u Evropi.

Ministarstvo spoljnih poslova Španije planira da potroši dodatnih 500 miliona evra na programe saradnje sa te tri države.

Opasan put do Kanarskih ostrva dospeo je u fokus migranata nakon što su vlasti pooštrile kontrole popularnih ruta preko Sredozemnog mora, kojima su migranti iz Afrike stizali do zemalja EU.

Iako je ove godine najviše migranata poginulo na moru od Libije do Italije i Malte, 581 do juče, put do Kanarskih ostrva, dug osam do 10 dana, postao je najopasniji.

Na svake 24 osobe koje se domognu Kanarskih ostrva strada po jedna, što je znatno više u poređenju s rutom preko Sredozemlja, gde jedna osoba pogine na svake 52 koje stignu do Evrope.

Ove godine su 493 osobe poginule ili nestale u pokušaju da dođu do Kanarskih ostrva, dok ih je u 2019. godini bilo 210.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: