Kina besna: Vistrčil će morati da plati visoku cenu zbog svog kratkovidog ponašanja

Šef kineske diplomatije Vang Ji izjavio da će predsedavajući Senata Češke Miloš Vistrčil platiti visoku cenu zbog toga što je prekršio načelo "jedne Kine" .

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2020.

12:26

Kina besna: Vistrčil će morati da plati visoku cenu zbog svog kratkovidog ponašanja
Alan/Depositphotos

Naime, predsedavajući Senata otišao je u zvaničnu posetu Tajvanu.

Kako navodi Rojters, Vistrčil je juče doputovao u Tajpej, ističući da je cilj njegove posete unapređenje poslovnih veza sa Tajvanom, kao i da Češka neće popustiti pred primedbama iz Pekinga.

Reagujući na to, Vang, koji je u tom trenutku bio u poseti Nemačkoj, izjavio je da će Vistrčil morati da plati "visoku cenu zbog svog kratkovidog ponašanja i političkog oportunizma".

Dovoditi u pitanje načelo "jedne Kine" isto je što i "postati neprijatelj 1,4 milijarde Kineza", i vlada i narod Kine neće tolerisati takvu "otvorenu provokaciju" Vistrčila i antikineskih snaga koje stoje iza njega, rekao je Vang.

Prema načelu "jedne Kine", Peking Tajvanu ne priznaje samostalnost niti pravo na održavanje međudržavnih odnosa, i smatra ga provincijom u okviru Kine.

(Kraj) rd/ivi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: