Ubijen jedan od komandanata OVPMB

Muhamed Džemailji, bivši komandant "Čarske zone" Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, ubijen je sinoć u Gnjilanu.

Izvor: B92

Sreda, 13.07.2005.

12:03

Default images

Džemailji je ubijen oko 22.40 na obilaznici kod Gnjilana, nedaleko od svoje kuće, u klasičnoj sačekuši. Za vreme oružanih incidenata na jugu Srbije, Džemailji je bio komandant sektora Sever, odnosno radikalne "Čarske grupe", koja se često nije obazirala na naređenja komandanta Šefćeta Muslijua. Odatle potiče i njegov ratni nadimak Rebelji, što na albanskom znači buntovnik.

Inače, Džemailji je rođen 1959. u selu Čar, 20 kilometara severno do Bujanovca. Po završetku srednje škole nekoliko godina je boravio u Švajcarskoj, odakle se vratio 1998, kada se pridružio Oslobodilačkoj vojsci Kosova. Nakon demilitarizacije kopnene zone bezbednosti, Džemailji je amnestiran zajedno s nekoliko stotina pripadnika OVK. U avgustu 2002, posle vanrednih lokalnih izbora, postao je odbornik Skupštine opštine Bujanovac, na listi Demokratske partije Albanaca, čiji je lider Ragmi Mustafa, sadašnji predsednik SO Preševo, za B92 javlja dopisnik Radoman Irić.

Ubistvo Džemailjija danas je osudio Pokret za demokratski progres, stranka koja okuplja uglavnom bivše borce OVPMB.

U saopštenju, koje je potpisao predsednik te stranke i nakadašnji politički komandant glavnog štaba OVPMB, Jonuz Musliju, navodi se da je "komandant Robelji tokom rata između OVPMB i državnih snaga bezbednosti osvedočen kao hrabar i vešt vojnik i strateg koji je svojim odanošću stao u zaštitu područja nastanjenog pretežno Albancima na starom pograničnom pojasu sa Srbijom", prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: