Kina ispalila raketu pravljenu za napad na američke snage?

Kineska vojska izvršila je probno ispajivanje dve rakete u Južno kinesko more. Za jednu se tvrdi da je moguće razvijena za napad na američke snage.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2020.

09:17

Kina ispalila raketu pravljenu za napad na američke snage?

Rakete DF-26B i DF-21D ispaljene juče ciljale su oblast između južne osrtrvske provincije Hainan i Parselskih ostrva u Južnom kineskom moru, prenosi Saut Čajna Morning Pos, list iz Hongkonga pozivajući se na neimenovane izvore bliske kineskoj vojsci.

Ministarstva odbrane i inostranih poslova Kine nisu za sad odgovorili na molbu da potvrde ovu informaciju, navodi AP.

Sporovi oko kontrole nad Južnim kineskim morem, jednim od najfrekventnijih trgovinskih ruta, sve više smetaju kineskim odnosima sa SAD i njihovim južnim susedima.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa ove godine odbacila je većinu pretenzija Pekinga nad suverenitetom većeg dela sporne oblasti, na čije delove takodje polažu prava Vijetnam, Filipini i druge vlade.

Jučerašnje lansiranje raketa usledilo je posle kineske optužbe da je američki špijunski avion U2 ušao u zonu zabranjenog leta koju je Peking proglasio za vreme održavanja vojne vežbe kod kineske severne obale.

DF-21 je vrlo precizan i vojni analitičari ga nazivaju "nosač ubica" i veruju da je razvijen da bi ciljao američke nosače aviona koji bi mogli da budu uključeni u mogući sukob sa Kinom.

Kina je potrošila veliku količinu sredstava poslednje dve decenije u nastojanju da razvije rakete, borbene avione, nuklearne podmornice i drugo oružje da bi mogla da proširi vojsku van svojih obala.

DF-26B lansiran je iz severozapadne provincije Ćinghai, a DF-21D iz provincije Džedjijang južno od Šangaja na istočnoj obali, piše list South China Morning Post.

Veruje se da DF-26 može da nosi nuklearne ili konvencionalne bojeve glave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: