Potvrđeno još šest smrtnih slučajeva od koronavirusa; "Sve vanredne mere mogu i da se vrate"

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je do 15 časova preminulo još šest osoba od koronavirusa.

Izvor: B92

Petak, 01.05.2020.

12:10

Potvrđeno još šest smrtnih slučajeva od koronavirusa;
Screenshot/TV B92

U pitanju su četiri osobe muškog i dve osobe ženskog pola. Time je ukupan broj mrtvih porastao na 185.

Epidemiolog dr Predrag Kon izneo je podatak da je, zaključno sa 1. majem, pozitivno 563 korisnika ustanova za starije i 113 zaposlenih, a da je izlečeno 119 korisnika i 67 zaposlenih.

Pred nama je i prvi vikend tokom kojih će građani moći da izlaze napolje, nakon sedam tokom kojih je na snazi bila potpuna zabrana kretanja.

"Poruka je - bez okupljanja. Ublažili smo mere, ali to ne mora da nas košta", rekao je imunolog dr Srđan Janković i dodao da sve postignuto ugrožavamo ako to ne budemo poštovali.

On je odgovorio i na pitanje koliko je zaista zaraženih u Srbiji, odnosno koliko ih je više u odnosu na zvaničan broj.

"Procene se kreću u razmaku 1:5, 1:10, jeste veći, ali nije toliko drastično veći da možemo da kažemo da je veći deo populacije prokužen", rekao je Janković.

Kon je rekao da broj mrtvih jeste zabrinjavajući, ali da je to posledica nečega što se radilo pre dve, tri nedelje.

On je dodao da će sa ukidanjem vanrednog stanja stariji moći da se kreću kao ranije.

"To neće biti moguće ograničavati. Nadam se da nam je svima ostalo u svesti da su oni najrizičniji i da tu nema nikakve dileme i da zabrane kontakta važe za sve, ali prvenstveno zbog njih", rekao jeon.

Takođe, Kon je izrazio sumnju da će se ovakve mere vraćati.

"Mi nećemo odjavljivati epidemiju dok je proglašena pandemija. Prema tome sve te vanredne mere koje idu sa proglašenjem, moći će u svakom trenutku da se vrate", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: