Fronteks: Veći tranzit migranata u regionu, najčešće dolaze preko Turske

Ukupan broj migranata u Evropi smanjen je u 2019. u odnosu na prethodnu godinu, ali je značajno veći u odnosu na raniji period na prostoru zapadnog Balkana.

Izvor: B92

Utorak, 21.01.2020.

10:13

Fronteks: Veći tranzit migranata u regionu, najčešće dolaze preko Turske
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

U najnovijem preliminarnom izveštaju koji je obavljen na sajtu Evropske službe za migracije "Fronteks", istaknuto je da je otkriveno 139.000 ilegalnih ulazaka u zonu šengena, od čega 24.000 na zapadnim granicama, 14.000 na istočnim, te 82.000 na području istočnog Mediterana koje obuhvata i region zapadnog Balkana

U naš region, kako se ističe, najviše je migranata došlo preko teritorije Turske, pišu "Nezavisne novine".

Naglašeno je i da je u matične zemlje vraćeno 15.850 migranata koji su prošli proceduru odbijanja zahteva za azil, dok je godinu ranije vraćeno njih 13.739.

U istom periodu zaplenjeno je 125,5 tona droge, a privedeno 669 narko-dilera.

Pronađeno je i 390 ukradenih vozila te 69 komada ilegalnog naoružanja raznog kalibra.

U "Frontexu" ističu da su očekivanja da će ove godine biti uspešniji u borbi protiv ilegalnih migracija time što se očekuje formiranje stalnih jedinica Evropske granične kontrole i Obalne straže, a već je pokrenuta regrutacija prvih 700 stalnih službenika.

Izabela Vivior, portparolka "Frontexa", za "Nezavisne" kaže da je dobra vest što je ukupan broj manji za čak 92 odsto u odnosu na vrhunac migrantske krize iz 2015. godine.

"Uprkos ukupnim opadajućim trendovima, u istočnom delu Mediterana došlo je do pojačanog pritiska, koji je počeo u proleće. Do vrhunca je došlo u septembru, a onda je počeo opadajući trend, što je u skladu s sezonskim promenama. Ukupno gledano, detektovali smo 82.000 migranata na toj ruti, ili za 46 odsto više nego prethodne godine", naglasila je ona.

Dodala je da je u drugoj polovini godine na tom delu migrantskih ruta najviše prelazaka bilo još od početka implementacije sporazuma između EU i Turske u martu 2016. godine, ali je naglasila i da je to ipak manje u odnosu na vrhunac krize iz 2015. godine.

"Frontex" je u našem regionu najviše izazova zabeležio na granici Grčke s Albanijom, te na istočnim i južnim granicama Srbije.

"Najveći deo prebačenih ljudi na grčka ostrva put je nastavio zapadnobalkanskom rutom", naglasili su.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: