Iranski general odgovoran za obaranje aviona: Poželeo sam da sam mrtav

Zapovednik Iranske revolucionarne garde general Amir Ali Hadjizade izjavio je da njegova jedinica prihvata "potpunu odgovornost" za obaranje putničkog aviona.

Izvor: Tanjug

Subota, 11.01.2020.

11:53

Iranski general odgovoran za obaranje aviona: Poželeo sam da sam mrtav
EPA/MEGHDAD MADADI

U svom obraćanju na državnoj televiziji, Hadjizade je rekao da je, kada je saznao za obaranje aviona, u kojem je poginulo svih 176 putnika, "poželeo da je mrtav".

Iranske oružane snage navele su da su zamenile avion za neprijateljsku metu u trenutku napada iranskih balističkih raketa na dve vojne baze u Iraku, u kojima su stacionirane američke trupe.

U svom obraćanju na državnoj televiziji, Hadjizade, šef vazduhoplovne divizije rekao je i da je avion oboren raketom kratkog dometa, a navodi i da su mislili da je umesto aviona u pitanju neprijateljska krstareća raketa pošto se letelica okrenula ka "osetljivom vojnom centru" Revolucionarne garde.

Taj napad je bio odmazda zbog ubistva iranskog vrhovnog generala Kasima Sulejmanija koji je poginuo u američkom vazdušnom napadu u Bagdadu.

Crne kutije ukrajinskog putničkog aviona, koji je oborila iranska vojska kod Teherana, biće poslate u Francusku na dekodiranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: